Soru: Bir kimse oruçlu iken orucunu bozsa veya eşiyle cima yapsa, sonra acil bir telefonla 90 km uzağa gitmesi gerekse hükmü ne olur? Geceden yolculuğa ve oruca niyet edilse veya edilmese, sonra bir şey yenip içilse hükmü nedir?
Cevap:
? Bir kimse yolculuğa geceden niyet ederse ve güne oruçlu başlarsa (yani oruç tutmaya niyet etmiş ise), yolculuğa çıktıktan (yani şehrin evlerinin bitiminden) sonra orucunu bozarsa sadece kaza gerekir.
? Bir kimse geceden yolculuğa niyet ederse ve güne oruçlu başlarsa, henüz yolculuğa çıkmadan (yani şehrin evlerinin bitiminden önce) orucunu bozarsa, kaza ve keffâret gerekir. Velev ki aynı gün yolculuğa çıkmış olsun.
? Bir kimse geceden yolculuğa ve oruç tutmamaya niyet ederse, yolculuğa çıkmadan önce bir şey yese bile, sadece kaza gerekir. Çünkü güne oruçlu başlamamıştır.
? Bir kimse günün başında eşi ile cima etse veya kasten orucunu bozsa, sonra da mecbur kaldığı ve önceden planlanmamış bir sefere çıksa, hem kaza hem de keffâret gerekir. Eğer yolculuğa kendi istek ve iradesiyle çıkarsa yine kaza ve keffâret gerekir.
* Buraya kadar zikrettiğimiz hükümler Ramazan orucuna aittir.
Faydalanılan Kaynaklar:
İslâm Fıkhı Ansiklopedisi, Vehbe Zuhaylî, c.3, s.212; Fetevâyi Hindiye, c.2, s.45; Celal Yıldırım, c.2, s.233.
Oruç Hakkında
Özlenen Rehber Dergisi 54. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.