Hayır ve bereket dolu günlerin sonuna yaklaştık. Efendimiz (s.a.v.)’in ’işçinin ücreti’ diye tabir ettiği, ramazan ayı içerisindeki kazançlarımızın çok olması, hepimizin temennisidir elbette.
Bu ay içerisinde inşallah, ramazan ayının son on beş gününü idrak edeceğiz. Efendimiz (s.a.v.), ramazan ayında, recep ve şaban ayından daha çok ibadet ederdi. Ramazan ayının son on gününde de, ramazanın ilk yirmisinden daha çok ibadet ederdi.
Ramazan ayının son on günü, yeryüzü dakikalarının en kıymetlilerini ihtiva etmektedir. Efendimiz (a.s.) ramazanın son on gününde itikaf eder, kendini tamamen ibadete verirdi ve itikafta Cebrail (a.s.) ile Kur’an’ı mukabele ederdi. Eski ümmetler içerisinde, kendilerine bahşedilen uzun ömrün de bereketiyle, çok uzun zaman salih amellerde bulunan Hak dostları vardı. Bu ümmetin ömrü ise evvelkilere göre kısa taktir edilmiştir. Evvelki ümmetlerin sâlih amellerinden geri kalmamamız için, ümmet-i Muhammed’e, Rasûl-i Zîşân’ın hürmetine bahşedilen, ’bin aydan daha hayırlı’ olan Kadir Gecesi bulunmaktadır. Kur’an bu gecede inzal olmaya başlamıştır. Bu ay Kur’an ayıdır. Kur’an’ı bol bol okumalıyız. Ayrıca Kur’an’ın anlamına kulak vermeli, ahkamını da anlamaya ve yaşamaya çalışmalıyız.
Bu ayda yapılan ameller madem ki çok kıymetli; orucun hedeflerinden biri olan fakirleri hatırlama adına, zenginlerin zekatlarını bu ayda vermeleri daha evladır. Fıtır sadakası haricinde de çokça tasaddukta bulunulmalıdır.
Kıymetli okurlar! İçersinde bulunduğumuz zamanı daha iyi değerlendirebilmemiz gayesiyle, her sayımızda olduğu üzere bu sayımızda da çok faydalar kesp edeceğinizi umduğumuz çalışmalar hazırladık. Hadis-i şerifte ’sûmû liru’yeti ve eftırû li ru’yeti’ buyrulmaktadır. Bu nedenle ramazan hilali kadar bayram hilalinin de gözetlenmesi çok mühimdir. Rahmetli üstadımızın ’Rü’yet-i Hilâl İle Bayram Yapmak’ adlı makalesi, işte bu hususta bilinçli olmayı, bizlere öğretici nitelikledir.
Bütün varını Hakk’ın yoluna feda kılan Efendimiz (a.s.), daima mütevazı bir hayatı tercih etmiş, dünyada, gideceği yere (ahirete) hazırlık yapan bir yolcu gibi yaşamıştır. Hakikatte daima zengin olan Efendimiz (s.a.v.), kendisini gerçekten sevenlerin, bu sevgilerinde samimiyetlerinin izharı ve dünya metaının o kişilerin gönüllerinden çıkarılması için -ki bir kalpte iki zıt sevgi bulunmaz- fakirlikle imtihana tabi tutulabileceklerini bildirmiştir. Bu meyanda bildirilen hadis-i şeriflerin kimi zaman ifrat ve tefrit derecesinde yanlış anlaşıldığı da söz konusu olmuştur. Sayın Muzaffer Yalçın Hocaefendi, makalenin isminden de anlaşılacağı üzere, ’Rasûlullah (s.a.v.)’i Sevmek Ve Fakirlik’ adlı çalışmasında bu hususu izah etmektedir.
Muzaffer Yalçın Hocaefendi’nin makalesindeki zengin ve fakir kavramlarını daha iyi anlamak için İslâm’ın dünyaya bakış açısını kavramak çok önemlidir. Bu anlamda Mustafa Ulum kardeşimizin ’İslâm’ın Dünyaya Ve Dünya Malına Bakışı’ adlı çalışması konuyu açıcı mahiyettedir.
Yukarıda da değindiğimiz üzere, ramazan ayının sonlarında bulunmaktayız. İtikaf etmek isteyen kardeşlerimiz için ön bir bilgi olması sadedinde, itikafla ilgili bilgilere yer vermemizin yanı sıra, Kadir Gecesi’nin ehemmiyetini daha iyi anlamak ve geceyi en güzel bir şekilde ihya edebilmek için de bazı çalışmalara yer verdik.
Mutat olarak her sayımızda, mutasavvıfların önemine işaret ettikleri bir ahlâkı işliyoruz. Bu sayımızda da Yakup Yüksel Hocamız bizlere ’Samt’ın önem ve faydalarından bahsetmektedir. Ayrıca bu sayımızın silsile-i fârûkiyye sayfasında, Hilmi ile meşhur, büyük alim ve arif, on iki imamların yedincisi olan ’İmam Mûsâ Kâzım (r.a.)’ anlatılmaktadır. Rabbim, bizleri şefaatlerine mazhar kılsın.
Ramazan-ı şerifin, bütün İslâm âlemine hayır, bereket, birlik ve saadet getirmesini ve bir daha ki Ramazan’a ulaşmayı Cenâb-ı Haktan niyaz ediyorum.
Rabbim amellerimizi makbul, dualarımızı da müstecab eylesin.
İtaat Dolu Ramazanlardan Huzur Dolu Bayramlara...
Özlenen Rehber Dergisi 21. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.