Bellekler
Elektronik bilgi depolama üniteleri diye tarif edilen bellekler, sadece bilgisayarda değil; TV, telefon gibi daha birçok elektronik cihazda da karşımıza çıkar.
Bellekler, sadece bilgisayar açıkken kullanılır, hızlı ve geçici depolama yapar. İşlemciyi ofiste çalışan bir insana benzetirsek; dosyaların saklandığı dolaplar sabit disk; çalışma masası ise bellek olacaktır.
Bir bellek türü olan ROM, üzerinde üretici firmanın yüklediği yazılımı, yani BIOS’u bulundurur. BIOS; depolama aygıtları, açılış sırası, güvenlik, tak ve çalıştır özelliği gibi temel verileri içeren bir programdır.
Bilgisayar açılırken, açılış verilerini ROM’dan okur ve bütün aygıtların doğru çalıştığından emin olmak için açılış testlerini yapar. Bütün bellek adreslerinin hızlı bir okuma/yazma işlemiyle test edilmesi, bu testin bir parçasıdır. Elektrik kesilmesi durumunda ROM, üzerindeki veriyi kaybetmez.
Siz bilgisayarınızla çalışırken, malumunuz, sabit diskle bilgi alışverişi yapılması gerekir. Fakat sabit diskler, işlemcinin hızına ayak uyduramayacak kadar yavaştır. Diğer bir bellek türü olan RAM, tam bu noktada devreye girer. Sabit diskten aldığı verileri geçici olarak üzerinde tutan RAM, işlemciye sabit diske nazaran çok daha hızlı cevap verebilir.
EPROM, EEPROM, FLASH, DRAM, SRAM gibi başka bellek türleri de vardır. Bir de bellekle birlikte anılan bir kavram olan önbellek (cache) vardır. Önbelleklerin amacı ise, işlemci ile anabellek arasındaki hız farkının olumsuz etkisini düşürüp işlemci bekleme zamanını en aza indirmektir.
Teknolojik Haberler
Sony’den Bükülebilir Ekran
Televizyonlar, cep telefonları ve diğer teknoloji cihazları için en ince ekran üretme yarışında Sony, geliştirdiği kağıt gibi ince ve görüntünün gösterildiği anda bile bükülebilen ekranla öne geçti.
Sony’nin web sayfasında da tanıttığı 2,5 inç (yaklaşık 5 cm) genişliğindeki yeni ekranın kalınlığı sadece 0,3 mm.
Tanıtım filminde, renkli görüntüyü oynatırken bir kağıt gibi eğilip bükülebilen, yere düşünce kırılmayan ekran, Japon firması tarafından Kaliforniya’da yapılacak akademik bir sempozyumda sunuluyor.
Sony sözcüsü Chisato Kitsukawa, organik ince film transistörü veya TFT teknolojisiyle geliştirilen bu ekranın ticari bir ürün olarak kullanılıp kullanılmamasına henüz karar verilmediğini belirterek, ’Ancak, gelecekte bu ekran bir lamba etrafına veya bir kişinin bileğine sarılabilir, hatta bir kumaş gibi üste giyilebilir ya da duvar kağıdı gibi kullanılabilir? diye konuştu.
TV ekranını geliştiren Nagoya Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği’nden Prof Tatsuo Mori de, ekranın ufak tefek eksikliklerinin kaldığını, daha büyütüp, sağlamlığını arttıracaklarını ve üretim giderini azaltacaklarını söyledi.
http://www.mobiletr.com
Bellekler - 2.bölüm
Özlenen Rehber Dergisi 53. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.