Sevgili Özlenen Rehber Dergisi okuyucularımız,
Bu sayımızda; Arıza ve sorun giderme dışında hem teknolojiyi yakından ilgilendiren haberimiz var, hem de Notebook kullanıcılarının dikkat etmesi gereken günlük hayatımızdaki çok kıymetli önemli bilgileri sunacağım. Siz kıymetli okurlarımıza faydalı olmayı temenni ediyorum.
1- Teknolojik haber; Sahibini kalp atışından tanıyan bilgisayar!
Tayvanlı bilim adamları, tıpkı parmak izi gibi, dünya üzerindeki her insanın kalp atışlarının birbirinden farklı olduğundan yola çıkarak sahibini kalp atışından tanıyan ve buna göre çalışan bilgisayar sistemi üretti.
New Scientist dergisinin haberine göre, Tayvan’ın Uusal Chung Hsing Üniversitesi bilim adamları, insan avucundan aldıkları ECG kayıtlarından her bir insanın kalp atışının tıpkı parmak izi gibi birbirinden farklı olduğunu tespit ettiler.
Bilim adamları bu kayıtları biyometrik verilere dönüştürerek, bilgisayara değen elin daha önce kaydı yapılan kişiye yani sahibine ait olup olmadığının tespit edilmesini sağladı.
Alıntı: http://www.cnnturk.com/2012/bilim.teknoloji/teknoloji/
2- Notebook & Netbook Kullanıcılarının bilmesi gereken 10 öneri!
Dizüstü bilgisayarımızı en iyi performansta çalıştırmak ve kullanmak istiyorsak sunacağım bu 10 öneriye dikkat etmek zorundayız.
Dizüstü bilgisayarını temizlemek kullanıcıların en büyük derdidir. Bundan dolayıdır ki, işte size kolay temizleme ve korumak için 10 önerimiz.
1- Notebook Bilgisayarımızı Nasıl Temizleriz: Bilgisayarınıza (ya da masaüstünüze) yapacağınız temizlik, cihazınızın uzun ömürlü olmasında büyük rol oynayacaktır. İlk önce dosyalarınızın yedeklerini alın, virüs bulunmayan (harici hard disk veya usb bellek kullanabilirsiniz) masa üstünüzde bulunan belgeleri düzenleyin, geri dönüşüm kutunuzu düzenli aralıklarla temizleyin ve kullanmadığınız programların bilgisayarınızda yer tutmasına izin vermeyin. Bu basit talimatları uygulamak hem hard diskinizde yer açacak hem de performans hızınızı yükseltecektir.
2- Notebook Kapatma Şekli: Programlar açıkken kapamak yerine açık olan bütün programları sonlandırarak, uyku moduna getirmek cihazınız için daha sağlıklı olacaktır. Eğer laptop soğuk bir yerde kaldıysa çalıştırmadan önce oda ısısına uyum sağlaması için biraz bekleyin aksi taktirde bu durum aygıtınızın hassas yapılarına elektronik devrelerine zarar verebilir.
3- Notebook Bilgisayarınızı İyi Koruyunuz: Eğer makineyi yanınızda taşıyacaksanız sağlam bir korumalı çanta tercih etmenizde yarar var.
4- Sudan Veya Sıvı İçeceklerden Uzak Tutun: Su veya sıvı içecekler (su,çay,kahve,meyve suları vb.) dizüstü bilgisayarların dostu değil aksine düşmanıdır. Bir kaza sonucu üzerine sıvı dökülürse hemen bataryayı çıkartın, cihazınızın ulaşabildiğiniz bölümlerini kurulayın ve laptopunuzu iyicene kuruyuncaya kadar kullanmayınız.
5- Hava değişiminden sakının: Sıvılar gibi sıcak ve soğuk da laptop ile pek iyi geçinemiyor. Bataryanızın ömrünü kısaltmasının yanı sıra iç bileşenlerin zarar görmesine bile neden olabiliyor. Örneğin; bilgisayarınızı çok soğuk bir havada arabanın içinde bırakmanız gerekiyorsa onu sıcak tutmak için mutlaka bir beze ceket ya da kazağa sarın.
6- Laptop Dostu Temizlik Ürünlerini Kullanın: Hassas cihazınız üzerinde evde kullandığınız her hangi bir temizlik ürününü denemeyin. İçerisinde aseton, amonyak ve alkol içeren bütün temizlik maddelerini makineden olabildiğince uzakta tutun. Bu tarz ürünler LCD ekranınızın koruyucu kaplamasına zarar verir.
Ayrıca kâğıt ve banyo havlusu ekranınız üzerinde çizikler bırakır. Yumuşak bir bez (mikro fiber gibi) laptopunuzun ekranı için en ideali olacaktır. Eğer kuru bez işinizi görmediyse saf su ya da su ve beyaz sirkeyi karıştırarak bezi ıslatabilirsiniz. İz bırakmamak için çok bastırmadan, hafif ve hızlı dairesel hareketlerle temizlemeniz daha iyi sonuç verecektir. Özel Lcd ekran temizleme spreyleri ve bezleri kullanınız.
7- Geri Dönüşüme Uygun Bir Yol İzleyin: Eğer eski cihazınızla yollarınızı ayırmaya karar verip, yeni ve daha şık bir üst model almaya niyetlenirseniz bunu en doğru yoldan yapmalısınız. Elden çıkarmadan önce hard diskinizdeki bütün kişisel bilgilerinizi sildiğinize emin olun ve cihazınızı fabrika ayarlarına geri döndürün. Eski bilgilerinizden eser kalmasın.
8- Uygun Bir Çalışma Ortamı Oluşturun: Laptop için uygun bir çalışma masası da en az diğer maddeler kadar önemlidir. Yumuşak zemin üzerinde yatak yada kucağınızda kullanmayınız. Bu tür kullanımlarda yeterli soğutma olamayacağı için ekran kartı aşırı ısıdan dolayı zarar görebilir. Bunun için mutlaka bir soğutucu fanı kullanınız.
9- Sürekli Şarjda Takılı Kullanmayınız: Arada bir bataryayı iyicene boşaltıp tekrar şarj edip kullanınız bu usül bataryanızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
10- Notebook Bilgisayarlar Oyun Makinası Değildir: Kesinlikle uzun süreli oyun amaçlı kullanmayınız. Eğer ki oyun oynanacaksa yüksek kapasiteli grafik oyunlarından o halde masaüstü Pc Bilgisayar tercih ediniz. Hem donanım açısından hem de fiziksel açıdan laptop daha hassas bir yapıya sahip olduğu için başta klavye takımı olmak üzere bir sürü hasar verilebilir.
Kısacası; Eğer bu anlattıklarımıza dikkat ederek kullanırsak Notebook Bilgisayarımızı daha uzun ömürlü ve sağlıklı kullanabiliriz. Gelecek sayıda başka bir sonu ve gündemde buluşmak dileğiyle esen kalınız!..
yazımızı resimli pdf formatında görmek için
www.erolsen.org/rehber_108.pdf
Notebook & Netbook Kullanıcılarının Bilmesi Gereken 10 Öneri!
Özlenen Rehber Dergisi 108. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.