Özlenen Rehber Dergisi

50.Sayı

Hard Diskler

Isimsiz Özlenen Rehber Dergisi 50. Sayı
HARD DİSKLER

Değerli okurlarımız! Bu ve bundan sonraki birkaç sayımızda sizler için derlediğimiz ve bilgisayarımızın en önemli parçalarından olan ve o olmadan hiçbir işlem yapılamayan, hiçbir veri kaydedilemeyen ve tüm bilgilerimizi sakladığımız hard diskleri ve onların üzerinde kullandığımız dosya sistemlerini paylaşacağız. Ayrıca hard disk yerine, sabit disk sözcükleri de konumuz dâhilindedir.


Bir bilgisayarda CD Sürücü gibi bileşenleri saymazsak, temel bileşen olarak adlandırabileceğimiz parçalar içinde sadece hard disk yapısal olarak diğerlerinden farklılık gösterir. Hard diskler, günümüz teknolojisinde, büyük boyutlardaki verilerimizi uzun vadeli saklamak için kullandığımız bileşenlerdir. Bilgisayar çalışırken işlenmekte olan veriler ve çalışmakta olan dosyalar RAM (Read Access Memory) hafızada (dinamik hafıza) saklanır ve burada işlem görür. RAM’ler sistemin çalışma hızına uyumlu olarak çalışır. RAM’ler, üzerlerinde içeriği değiştirilebilen (yazılabilen) çipler bulundurur ve bu sistem tamamen elektrik akımı ile çalışır. Bilgisayarı kapattığınızda ya da bir elektrik kesintisi olduğunda RAM çiplerindeki bilgiler kaybolacaktır. Bu nedenle bilgilerin kalıcı olarak saklanabilmesi için ’manyetik’ bir ortam olan hard diskleri kullanmaya ihtiyaç duyuyoruz.

Bir Hard Diskin Temel Bileşenleri

Bir hard disk dört temel bileşenden oluşur: Manyetik disk tabakaları, elektrik motoru ve mili, okuma yazma kafaları ve elektronik devreler.

Manyetik disk tabakaları esnek olmayan ve metal ya da plastik
ten imal edilen parçalardır ve üzerleri demir oksit veya diğer manyetize edilebilir bir madde ile ince bir katman halinde kaplanmıştır. Bu plakalar yuvarlaktır ve ortalarından elektrik motorunun miline bağlıdır. Bir hard diskin içinde birden fazla disk plakası olabilir ve bu plakaların tümü aynı hızda döner.

Her disk plakasının iki tarafında bulunan kollar üzerinde ise okuma yazma kafaları bulunur. Bu kollar diskin merkezinden dış yüzeyine kadar hareket edebilir ve diskin dönmesi ile tüm disk yüzeyini tarayabilecek bir hareket sağlanmış olur.
Elektronik bileşenler ise bilgisayarın ürettiği komutları yerine getirerek kolların ve okuma yazma kafalarının hareketini kontrol ederek istenen disk plakasının istenen yerine verilerin yazılmasını ya da buradaki verilerin okunarak sisteme gönderilmesi işlemini yönetir.
kaynak:
Değişik teknoloji siteleri

TEKNOLOJİK GÜNCEL HABERLER.....

Cep telefonundaki büyük tehlike

Cep telefonlarınıza kaydettiğiniz özel bilgiler silinmiyor! Biliyor muydunuz?

İkinci el telefon satıcılarının en çok kullandığı metotlardan biri de, telefonları satmadan önce telefonun hafızasını sıfırlayarak size özel bilgilerin yayılmasını önlemektir. Fakat bu teknolojik bilgiler, internette gayet ucuza bulunabilen bilgisayar yazılımlarıyla tekrar ele geçirilebiliyor. ABD’de ’Trust Digital’ adlı bir şirket, sattığı telefon güvenlik malzemelerini test etmek için yaptığı araştırmada, telefondaki komutları izleyerek silinen bilgilerin tekrar elde edilebileceğini ortaya çıkardı. Şirketin yaptığı araştırmada 10 farklı telefondan ele geçirilen bilgiler arasında, bir şirketin milyon dolarlık federal ulaşım sözleşme planı, ticari e-mailler, yasak aşklar, banka hesapları ve şifreler bulunuyor. Uzmanlar, tüketiciler arasında eski telefon satışının yaygın olduğunu ve telefonların modelini yükseltmek için tüketicilerin bu işlemi yaklaşık her 18 ayda bir yaptıklarını belirtiyor.

En çok tercih edilenler de tehlikede...

’Trust Digital’in araştırmasında kullandığı 10 telefonun en çok tercih edilen modeller olduğu ve tüm modellerde bilgilerin, dijital fotoğraf makinesi ve müzik çalarlarda da bulunan, ’flash’ hafıza çiplerinde saklandığı belirtildi. Ucuz ve dayanıklı olduğu vurgulanan çiplerden, bilgilerin bir daha ulaşılamayacak şekilde silinmesi ise zaman alıyor. ’Treo’ model telefonların üreticisi olan Palm Inc., internet sitesine koyduğu ’zero out reset’ yöntemiyle telefonlarındaki bilgilerin tekrar elde edilemeyecek şekilde silinmesini sağlıyor. Şirketin ’zero out reset’ yöntemini uygulamak için kapama tuşuyla beraber aynı anda üç tuşa daha basılması gerekiyor. Bu yöntem için bir kişinin daha yardımına ihtiyaç duyulduğunu belirten şirket yöneticileri, bunun bilerek kazayla oluşabilecek silmeleri önlemek için yapıldığını açıkladı. ’Trust Digital’ teknoloji uzmanı Norm Laudermilch da hırsızlar ve hackerlar için gerekli aletlerin her yerde olduğunu ve bilgileri geri getirmek için profesör olmaya gerek olmadığını söyledi.
kaynak:
www.mutasyon.net/makaleoku.asp?id=111
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.