Peygamber Efendimiz (s.a.v), ağız temizliğine ve diş bakımına çok önem vermişlerdir. Bunun için misvakla dişlerini fırçalamışlar, ümmetine bu konuda tavsiyelerde bulunmuşlardır.
Misvak sıcak bölgelerde yetişen ’erak’ ağacının kökleridir. Lifli bir yapısı vardır. Biraz ıslatılıp ezilince fırçamsı bir hal alır. Hem kimyevî, hem de taabbudî olarak pek çok faydaları vardır.
Misvak kullanmak, ağız için temizlik ve hoşluk sebebidir. Fırçalanmayan dişler sararır, aralarında ve diplerinde gıda artıkları birikir. Bunlar ağız kokusuna ve diş çürümelerine sebep olurlar. Diş etlerinde iltihaplanmalar olur. Misvak kullanmakla dişlerin çürümesi ve diş etlerinin iltihaplanması önlenir. Misvakın gözlere canlılık vermesi ve balgam söktürücü etkisi kimyasal özellikleriyle ilgilidir.
Misvakın faydalarından bir kısmı şöyledir:
Temizleyici ve parazitleri öldürücü özelliklere sahiptir. Ağzı temizler, diş etlerini pekiştirir, balgamı keser, gözün görme duyusunu kuvvetlendirir, ağız kokusunu ve dişlerin sararmasını giderir, mideyi düzenler, sesi güzelleştirir, konuşmayı kolaylaştırır, zikir yapmak ve namaz kılmak için zindelik verir, uykuyu giderir, Hz. Allah’ı razı kılar, melekleri hoşnut eder, sevapları çoğaltır.
Misvak hakkında varit olan bazı hadis-i şerifler şöyledir:
’Misvakta on haslet vardır: Ağzı temizler, diş etlerini kuvvetlendirir, gözü kuvvetleştirir, balgamı giderir, diş hastalıklarını iyi eder, sünnete muvafık olur, melekleri sevindirir, Rabb’i razı eder, sevabları artırır, mideyi sağlıklı kılar.? (Ebû Nuaym)
’Misvak; ağız için temizlik, Allah Teâlâ’nın rızasına sebep ve gözlere de ciladır.? (Taberânî, Kebir’inde İbn-i Abbâs’dan)
’Misvak kullanın. Zira misvak ağzı temizler ve Rabb’in rızasını kazandırır.? (Müsned)
’Ümmetimi meşakkate düşürmüyor olsaydım, onlara her namazın önünde misvakı emrederdim.? (Tirmizî)
’Ben, misvak kullanmakla o derece emredildim ki, üzerime farz kılınacağını sandım.? (İbn-i Mâce)
’Misvak kullanarak kılınan namazın fazileti, misvak kullanmadan kılınan namazdan yetmiş kat fazladır.? (Müsned; Hakim; Bezzâr)
’Şu dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Sünnet olmak, koku sürünmek, misvak kullanmak, evlenmek.? (Tirmizî)
Peygamberler insanlığın rehberleridir. Peygamber (s.a.v) Efendimiz’den önceki peygamberlerin de ağız ve diş bakımına önem verdikleri, misvak kullandıkları zikrettiğimiz bu hadîs-i şerifte ifade ediliyor.
Allah Teâlâ güzel ve temiz olan işleri sever. Bununla birlikte Peygamberi’nin tavsiyelerine itaat edildiği içinse ayrıca hoşnut olur. Melekler de temiz olan şeyleri severler ve kötü kokulardan rahatsız olurlar. Onun için onlar da sevinirler.
Hadîs-i şeriflerde ağzın her zaman temiz tutulması gerektiğini anlıyoruz. İmkânların ve araçların çok fazlalaştığı günümüzde bile toplumlar ağız ve diş sağlığına gereken önemi vermiyorlar. Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz’in uygulamalarının ve tavsiyelerinin ne kadar güzel ve her zaman geçerli olduğunu görüyoruz.
Tıbbi Nebevi..misvak İle Tedavi
Özlenen Rehber Dergisi 50. Sayı
Hureyre (R.A.) dan rivayete gore, Resul-u Muhterem (S.A.V) Efendimiz soyle buyurmustur: ( Ummetime zahmet vermekten cekinmeseydim, her abdest aldikca diger bir rivayete gore her namaz vaktinde misvak kullanmalarini agizlarini, dislerini temizlemelerini emrederdim.) (Hadisi, Imam Malik ve Buhari) rivayet etmistir. emeginize saglık,ALLAH razı olsun