Çocukluğunuza dönüp baktığınızda neler hatırlıyorsunuz? Bazen annem-babam bana böyle bir şey yapmadı, diyerek geriye, çocukluğunuza hüzünle baktığınız olur mu?
Siz de gelecekte evlatlarınız tarafından böyle hatırlanmak istemiyorsanız; ibretli kıssalar anlatın, gerekli Kur’an eğitimlerini ve dinî-ahlâkî bilgileri zamanında onlara kazandırın, ilâhiler söyleyin; öğrenin, öğretin ve örnek olun ve mutlaka onlarla oynayın.
Oyun deyip geçmeyin, bizler için önemsiz gibi görünen birçok oyun çocuklar için ne kadar önemlidir. Önemli olan, iyilik ve güzelliklere, çocuklarımıza çok sevdikleri oyunlarla alışkanlık kazanmalarına yardımcı olmaktır. Her şey çocuklarımızın fizikî ve rûhî açıdan daha iyi gelişmeleri ve kişiliklerini, algılamalarını güçlendirmek içindir.
Çocukların aktifliği ve kıvrak zekâları karşısında çaresiz kalırız bazen. Oynayacak oyun bulamayız belki de. İşte böyle bir anda çocuğunuzu geliştirmek ve eğitmek adına birkaç oyun:
a) Bir kâğıt üzerine herhangi bir nesne çizmeye başlayın. Bir arabanın ön tamponu veya arka tekeri, bir evin merdivenleri, bir ağacın dalları, bir masanın ayakları gibi? Çizmeye başladığınız bu resmin ne olduğunu sorun, doğru cevabı alana kadar çizmeye, resmi tamamlamaya devam edin.
b) Çocuğunuza, çeşitli kitaplardan resimleri gösterip yeteri kadar bakmasını sağlayın. Sonra resmi kapatıp onunla ilgili sorular sorun. Resimde kaç hayvan vardı? Evin bahçesi var mıydı?
c) Çocuğunuza, sizi iyice incelemesini söyleyin. Sonra da onun görmeyeceği bir yerde görüntünüzde değişiklik yapın, yanına tekrar girip üzerinizdeki değişiklikleri sorun.
d) Bir masanın üstüne kitap, çatal, bozuk para vb. çeşitli nesneler koyun. Sonra çocuk, gözlerini kapatsın, siz de bu nesnelerden birini saklayın. Gözlerini açınca hangi nesnenin eksik olduğunu sorun.
e) Çocuğun bilebileceği meslekleri bir kâğıda yazıp yüksek sesle okuyun. Sonra da çocuğunuzun bu mesleklere ait davranışları canlandırmasını isteyin.
f) Evde oynanacak eğitici bir oyun da sözlükten kelime bulma oyunudur. Eğlenceli olması açısından ortaya ufak ödüller de konulabilir.
Unutulmaması gereken bir not ise; seçilen resimler olsun, dinlenen müzikler, seyredilen çizgi filimler ya da oynanan diğer oyunlar olsun, içerisinde asla müstehcen, çirkin, gayr-i ahlâkî unsurlar olmasın. O tertemiz ve berrak zihin ve gönüllere neleri nakşettiğimizin şuuruyla hareket etmekten geri kalmayalım.
Yavrularımız bizlere Rabbimiz’den bir nimet ve emanettir. Onları, sahibi bize nasıl emanet ettiyse o safiyetle muhafaza etmeye çalışalım. Allah’ım hatalarımızı affetsin ve bütün mü’minleri bu nimete kavuştursun!
Aile İçi Etkinlikler
Özlenen Rehber Dergisi 50. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.