’Onların (kurbanların) ne etleri, ne de kanları (hiçbir zaman) Allah’a erişmez; fakat sizden O’na (yalnızca) takva ulaşır.? (el-Hacc, 22/37.)
Kurban ancak, Allah’a yaklaşmak ve rızasını elde etmek için kesilmelidir. Riya ve gösterişten uzak, nefsin hevasına kapılmadan, ihlâsla kesilen kurban Rabbimizin katında kabul görür.
Bu ibadetten maksat, Allah’ımızın nimetlerine karşı şükretmek, hak yolunda fedakârlıkta bulunmak, maddî imkânları zayıf kimselere bir yardım eli uzatmak, bunun sonucunda da Rabbimizin rızasına ermektir. Fakirlere sadaka olarak dağıtılması, komşu ve yakınlara ikram edilmesi, ev halkının ve bakmakla yükümlü olduğumuz kişilerin kurban etinden nasiplendirilmesi sünnettir. Kaynaşma ve dayanışma için en güzel vesilelerdendir.
Kurbanı, Kurban Bayramı’nın birinci günü fecrin doğmasından üçüncü günü güneş batıncaya kadar süren zaman diliminde kesebiliriz. Keseceğimiz kurbanın genel olarak sağlıklı ve semiz olmasına dikkat edilmesi de bu ibadetin vecibelerindendir.
Kurban edilecek hayvanın bir müddet alıkonup beslenmesi, boynuna gerdanlık gibi süs türünden bir şey takılması, kesimden önce veya sonra dua okunması, imkân nispetinde sahibinin kesmesi, kurbanın kesilmesinden sonra iki rekât namaz kılınması ve kurbanın etinden sahibinin yemesi güzel davranışlardandır.
SÜNNETE UYGUN BİR KESİM NASIL OLMALI?
Kurbanlık hayvanı usulüne uygun olarak rahatça ve fazla eziyet vermeden kesmeliyiz. Bunun için öncelikle keskin ve büyük bir bıçak hazırlanıp, hayvanın göremeyeceği yere koruz. Sonra hayvanı, kesim yerine eziyet vermeden götürürüz. Kurbanlığımızı yüzü ve ayakları kıbleye gelecek şekilde sol tarafı üzerine yatırırız. Büyük baş hayvanlarda uygulaması zor olsa da küçükbaş kurbanlıklarda sağ arka ayağı serbest bırakılarak, diğer üçü bağlanır ve kıbleye karşı durularak,
اِنّ۪ي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذ۪ي فَطَرَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ حَن۪يفًا وَمَآ اَنَا۬ مِنَ الْمُشْرِك۪ينَۚ
’Ben hanif olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.?(el-Enam, 6/79.)
قُلْ اِنَّ صَلَات۪ي وَنُسُك۪ي وَمَحْيَايَ وَمَمَات۪ي لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ
’De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.? (el-Enam, 6/162.)
âyetleri kurban sahibi veya vekili tarafından okunur. Bu âyetlerden sonra;
اَللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ لاَاِلٰـهَ اِلاَّللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ
اَللهُ اَكْبَرُ وَ ِللهِ الْحَمْدُ
’Allahu Ekber, Allahu Ekber, La İlâhe İllallahu Vallahu Ekber, Allahu Ekber ve Lillâhil Hamd? şeklinde tekbir getirilir ve
بِسْمِ اللهِ اَللهُ اَكْبَرُ
’Bismillahi Allahu Ekber? denilerek, keskin bıçak hayvanın boynuna çalınır. Damar ve borular tamamen kesilerek kan iyice akıtılır. Hayvan ölünceye kadar beklenir. Sonra kafası koparılır. Usulüne uygun olarak yüzülür. Hayvan tamamen ölmeden kafa ve ayakları koparmak, derisini yüzmeye kalkmak, kıbleden çevirmek veya hayvana eziyet etmek mekruhtur.
Kurban kesecek kardeşlerimizin gerek kurbanı satın alırken ve gerekse bu ibadeti ifa ederken sünnete uygun bir ibadette bulunabilmeleri açısından konuya dair fıkhî bilgilerini ilmihalleri okuyarak tazelemeleri, bu ibadetin hikmetini ve faziletini en iyi bir şekilde idrak edebilmeleri için de iki cihan Serveri’nden varit olan hadis-i şerifleri bir kez daha okumaları elbette büyük bir kalp huzuru sağlayacak ve gönüllerimiz o gönüller tabibin irşadıyla ihya olacak, takvalarımız Yüce Allah’a ulaşacaktır biiznihî Teâlâ.
Rabbim hacda olan kardeşlerimizin haccını ve dualarını kabul etsin, kurban kesme imkânı bulanlarımızın kurbanlarını makbul eylesin ve bayramımızı Rasûlullah (a.s) Efendimizin bayramları gibi kılsın?
Bir Yakınlık Vesilesi Kurban İbadeti
Özlenen Rehber Dergisi 34. Sayı
kuban ibadetinin faydalarını yazıverin