Özlenen Rehber Dergisi

122.Sayı

İzin İsteme Âdabı, İzin İstemenin Ehemmiyeti

Bir Müslüman, diğer bir Müslümanın evine girmek istediği zaman izin istemelidir. Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor:
’Ey iman edenler, kendi evlerinizden başka evlere, izin alıp halkına selam vermeden girmeyin. Bu sizin için daha hayırlıdır. Umulur ki, düşünüp anlarsınız.’ (en-Nûr, 24/27)
İZİN İSTEMENİN ŞEKLİ
İzin istemenin şekli hadis-i şerîfte şöyle belirtilmiştir:
Kelede b. Hanbel (r.a.)’den rivayet edildiğine göre, Safvân b. Ümeyye, kendisini (bir miktar) süt, ağız sütü ve birkaç küçük salatalıkla Nebi (s.a.v.)’e gönderdi. Nebi (s.a.v.) (o sırada,) vadinin (yani Medine’nin) en yukarısında bulunuyordu. (Ravi devamla) dedi ki: (Rasûlullah’ın) yanına girdim, (fakat girerken) selam vermedim ve izin almadım. Bunun üzerine Nebi (s.a.v.): ’Dön ve: ’es-Selâmu aleykum, girebilir miyim?’ de!’ buyur¬du. (Tirmizî, el-İsti’zânu Ve’l-Âdâb, 18)
İzin isteyen kimseye, ev sahibi izin verir ise girer, şayet izin vermezse gücenmeden ve kızmadan geri döner. Çünkü ev halkının durumu izin isteyen kişinin o eve, o saatte girmesine uygun olmayabilir.
Cenâb-ı Hak bu mevzuyla ilgili olarak şöyle buyurur:
’Eğer size ’Dönün’ denilirse dönün. Bu sizin için daha temizdir. Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilendir.’ (en-Nûr, 24/28)
İzin isteyen şahıs, girmek istediği evin kapısı açıksa, kapıdan içeriyi görecek şekilde durmamalıdır. Kapı kapalıysa, kapıdaki delikten içeriyi gözetlemekten şiddetle sakınmalıdır. Edepli bir şekilde, kapının yan tarafında, evin içini görmeyecek şekilde durmalıdır. İzin isteyen kimseye; ’Sen kimsin?’ denildiği zaman, bilinen isim veya künyesini söylemesi sünnettir. ’Benim!’ veya benzeri tabirlerle karşılık vermek ise mekruhtur.
Buhârî’de zikredilen bir hadis-i şerîfte, Muhammed b. el-Munkedir’den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Câbir (r.a.)’ı şöyle derken işittim: Babam üzerinde bulunan borç(lar) hususunda (görüşmek ve yardım istemek üzere) Nebi (s.a.v.)’e geldim. (Elimle) kapıya vurdum. (Rasûlullah): ’Kim o?’ buyurdu. ’Ben!’ dedim. Bunun üzerine (Rasûlullah) bu (cevap)tan hoşlanmamış gibi: ’Ben, ben!’ buyurdu. (Buhârî, İsti’zân, 17)
Salik, ziyarete gittiği evlerin kapısını üç defa aralıklı olarak (dört rekâtlık bir namaz kılınacak kadar bir süre) çalmalı, kapıyı çalarken yönünü kapıdan çevirmelidir. Salik kendi evine gireceği zaman da önce zile basıp beklemeli, kapı açılıp içeri girerken selam verip güler yüzlü davranmalıdır.
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.