İslam dini inançta tevhidi, bununla beraber de cemiyette uhuvveti/kardeşliği temel almıştır. İslam toplumu, sınırları imanla çizilmiş ’kardeşler’ topluluğudur. Bu kardeşliğe imandan başka hiçbir şey, mesela ne ırk ne renk ne de coğrafya sınır çizebilir. Kardeşlik hele de din bağı olan kardeşlik çerçeveye belli kalıplara sığacak daralacak bir olgu değildir. Çünkü İslam’da üstünlük sadece ve sadece takva iledir. Kardeşlik aynı zamanda karşılıklı olarak ’sevme’ hasletini ortaya çıkarır. Kardeşlik yardımlaşmayı, omuz verip sıkıntıların üstesinden gelmeyi telkin eder. Bunların yanında kardeşliğe, birlik ve beraberliğe zarar verecek her türlü hal ve tavırdan uzak durmak gerekir.
***
İçte ve dışta yoğun bir gündem yaşıyoruz son aylarda. Çözüm süreci ve beraberinde yaşananlar ülke içi gündemimizi şekillendirirken, başta Suriye olmak üzere bütün İslam alemi de ülke dışı gündem olarak karşımızda durmaktadır. Yaklaşık 150 yıldır var olan Kürt meselesi yine yaklaşık 30 yıldır PKK’nın sürece dahli ile içinden çıkılmaz hal almış, sorun öyle ya da böyle çözül(e)meyerek bugünkü noktaya gelmiştir. Süreç nasıl bitecek, kim ne verip ne alacak, kazanan ya da kaybeden kim olacak gibi sorular ve bu sorulara verilebilecek varsayımsal cevaplar yerine gelinen noktada yaklaşık 4 aydır kavganın bitmiş, silahların susmuş ve kardeşlerin birbirlerini katletme hadisesinin durmuş olması hiç de azımsanmayacak bir durum olsa gerek. Bu tabi ki endişelerin olmaması manasına değildir. Ama şu da bir gerçek ki; bu ülke Cumhuriyetten bu yana hep korkularla, suni düşmanlarla yorulmaya, yaşanmaz hale getirilmeye çalışıldı. Rejim denen olgunun yıkılması, devletin üniter yapısının bozulması, toprak bütünlüğünün kaybolması gibi artık duymaktan bıktığımız sözlerin en azından halk nezdinde çok da itibar edilmeyen suni korkular, boş endişeler olduğu artık anlaşıldı.
Suriye meselesi de bizi en az çözüm süreci kadar ilgilendiren önemde bir meseledir. Kim ne derse desin. Dışişleri Bakanımız Sayın Davudoğlu’nun dediği gibi; Şam’ın, Bağdat’ın, Kerkük’ün, Kudüs’ün kaderi ile Bosna’nın, İstanbul’un, Diyarbakır’ın, Kabil’in kaderi aynı. Bugün Halep’te, Şam’da dün Kabil ve Bağdat’ta hatta Kudüs ve Batı Şeria’da yaşananlar asırlarca İslam alemine önderlik yapmış bizi çok yakından ilgilendiriyor. Biz yaklaşık 2 milyar müslümanla biziz. Kahire ile Ankara, Medine ile Konya, Keşmir ile İzmir, Grozni ile Bursa, Şam ile İstanbul, Bağdat ile Diyarbakır kardeştir. Ve biz bugün bu kardeşliği unuttuğumuzdan darmadağınız, yalnızız...
***
Burada bir iki hususu daha izah etmek istiyorum. Öncelikte dergimizin bu son yenilenmiş halini beğenen, gayretlerimizi takdir eden ve bu beğenilerini gerek maillerle ve gerekse de telefonlarıyla bizlere bildiren siz kıymetli okurlarımıza teşekkür ederiz. Acizane bizlerin bütün cehdi dine hizmet noktasında kul olarak bir nebzecik de olsa çaba sarf etmek, rızay-ı bariyi elde edebilme adına gayret ortaya koymaktır. Rabbim makbul eylesin.
Malumunuz olduğu vechile, dergimizde son zamanlarda gayet güzel yenilikler yapıldı. Kapak/logo tasarımından tutunda içerik ve muhteviyata varıncaya kadar birçok güzellikler sizlere sunuldu. Bunların yanında sizlerinde fark ettiği gibi, kağıt kalitemiz arttı. Kapak ve iç sayfalarımız artık daha kaliteli kağıtlara basılıyor. Matbaamızı değiştirdik artık daha profesyonel ekiple yola devam ediyoruz. Son olarak da dergi sayfa sayımızda gözle görülür artış söz konusu oldu ki hayır yolunda güzel bir fırsat.
Bütün bunlar takdir edersiniz ki ekonomik olarak bazı külfetleri beraberinde getirdi. Uzun yıllar fiyat politikamızda değişiklik yapmamıştık. Her ne kadar maliyetler bizi zorlasa da bunu siz okurlarımıza çok yansıtmak istememiştik. Bunu üç yıl kadar başarabildik. Ama gelinen noktada kurumsal olarak bazı yükümlülükleri tam yerine getirebilme adına, üzerinde uzun düşünceler ve müzakereler neticesinde ve en önemlisi de siz değerli okurlarımızın anlayışlarına güvenerek yeni bir fiyat politikası oluşturduk. Bunda yukarıda arz ettiğim hususların varlığı, kurumsal bazı zorunluluklar artı üç aylık yayınladığımız Özlenen Aile/Çocuk ekimizin maliyetleri tetikleyici unsur oldu. Gelecek aydan itibaren aylık dergi fiyatımız 7.00 TL olacaktır. Anlayışınıza ve en mühimi desteklerinize çok teşekkür ederiz.
Yeni bir gündem ve yeni çalışmalarımızla Haziran sayımızda buluşmak duasıyla...
Rehber'den...
Özlenen Rehber Dergisi 122. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.