Bayram günlerine has olarak Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz’den bizlere nakledilen bir takım sünnet ve edepler vardır. Bunlardan Ramazan bayramıyla alakalı olanları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Arefe gecesi ve sair bayram gecelerini ibadet, taat, dua ve zikrullahla ihya etmek. Ebu Ümâme (r.a.) anlatıyor: Rasûlullah (s.a.v.) buyurdular ki: ’Kim her iki bayramın da gecesini, Allah’tan sevap umarak ibadetle geçirirse kalplerin öldüğü günde kalbi ölmez.’(İbn-i Mâce, 563, 1782)
2. Bayram sabahında erken kalkmak.
3. Yıkanmak, gusletmek. İbn-i Abbâs (r.anhümâ) anlatıyor: ’Rasûlullah (s.a.v.) Ramazan bayramında da Kurban bayramında da guslederdi.?(İbn-i Mâce, 393, 1315)
4. Misvak kullanmak.
5. Güzel koku sürünmek.
6. En güzel elbiseleri giyinmek. Hz. Peygamber (s.a.v.)’in bayramlarda giyindiği kırmızı bir hırkası vardı.(Beyhakî)
7. Allah’ın verdiği nimetlere şükretmek için güler yüzlü, sevinçli ve neşeli görünmek.
8. Sadaka-i fıtrı, bayram namazından önce vermek. Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: ’?Sadaka-i fıtrı namazdan önce verenin fitresi kabul olunmuş bir zekâttır. Namazdan sonra verenin fitresi ise diğer sadakalardan biri gibidir.?(Ebû Dâvûd)
9. Bayram namazına gitmeden önce tatlı bir şey yemek. Bunun hurma olması ve bir, üç, beş gibi tek sayıda olması sünnettir. Hz. Enes (r.a.) anlatıyor: ’Rasûlullah (s.a.v.), Ramazan bayramında, sayıca tek olan birkaç hurma yemedikçe namaza gitmezdi.’(Buhârî, Iydeyn 4)
10. Bayram sabahı, sabah namazını mescitte kılmak üzere erken davranmak.
11. Bayram namazını namazgâhta veya büyük bir camide kılmak.
12. Namazgâha mümkünse yaya olarak gitmek. İbn-i Ömer (r.anhümâ) anlatıyor: ’Rasûlullah (s.a.v.) bayram namazına yürüyerek gider, yürüyerek dönerdi.’(İbn-i Mâce, 383, 1294)
13. Bayram namazına giderken içinden ’Allâhu ekber Allâhu ekber lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber. Allâhu ekber ve lillâhilhamd? şeklinde tekbir getirmek.
14. Namazgâha sükûn ve vakar içerisinde gitmek.
15. Camiden eve dönüşte mümkün ise gittiği yoldan değil, farklı yoldan gelmek. İbn-i Ömer (r.anhümâ) anlatıyor: ’Rasûlullah (s.a.v.) bayram namazına giderken bir yoldan gider, dönerken başka bir yoldan dönerdi.’(Ebû Dâvud, Salat 254, 1156)
16. Mü’minlere rast geldikçe güler yüzlü olmak ve tatlı söz söylemek.
17. İmkân nispetinde sair günlerden ziyade olarak aile fertlerine genişlik sağlamak, infakta bulunmak.
Ramazan Bayramıyla İlgili Sünnet ve Edepler
Özlenen Rehber Dergisi 43. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.