??..Tıbbı’n-Nebevî??..
Bir hadîs-i şeriflerinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: ’Sizin için şifa iki şeydedir: Bal ve Kur’an.?(İbn-i Mâce, Tıbb 7)
Bal ile tedavi konusunda Kütüb-i Sitte kitaplarında birçok hadis varit olmuştur. Nitekim konu ile ilgili olarak Müslim, Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.)’dan şöyle bir rivayette bulunmaktadır:
Bir adam Rasûlullah (s.a.v.)’e gelerek;
- ’Kardeşim ishal oldu (ne yapayım?)’ diye sordu. Rasûlullah (s.a.v.);
- ’Ona bal (şerbeti) içir!’ buyurdu. Adam içirdi. Bilahare aynı şahıs tekrar gelip;
- ’Ben bal (şerbeti) içirdim. Ancak, bu onun ishalini artırmadan başka bir şeye yaramadı.’ dedi. (Adamın bu gidip gelmeleri) üç kere tekrar etti. Sonunda Rasûlullah (s.a.v.); ’Allah doğru söyledi. Kardeşinin karnı yalan söyledi (hata etti)’ buyurdu. Sonra bir kere daha içirdi. Bu sefer kardeşi iyileşti.’(Buhârî, Tıbb 4)
Peygamberimiz (s.a.v.)’in bu son sözden muradı; ’Onda insanlar için şifa vardır.?(en-Nahl, 16/69) âyet-i kerimesidir.
Peygamberimiz’in yalanı kardeşinin karnına nispet etmesi ise mecazdır. Çünkü yalan, söze mahsustur. Kardeşinin midesine bal, kâr etmeyince yalan isnat etmiştir. Nitekim Araplar, ’kezib? kelimesini ’hata ve fesat? manasında da kullanırlar.
Bir diğer hadiste ise şöyle buyurmuşlardır: ’Bal şerbetinden daha üstün bir ilâç bulunmaz.?(el-Menavî, Feyzü’l-Kadîr, V, 454)
Enes b. Mâlik (r.a.) ise; ’Peygamber (s.a.v.) hasta olduğu zaman, ağzına bir avuç çörekotu atar, üzerine de su veya bal şerbeti içerdi.? demiştir.(Mecmau’z-Zevâid, V, 87)
Balın Tedavide Kullanılması
Tedavi için balın en iyi ilaç olduğunda bütün tabipler ittifak halindedirler. Çünkü bal;
Midedeki fazlalıkları dışarı atar.
Vücuda kuvvet verir.
Mideyi kuvvetlendirir.
İştahı açar.
Yaşlılar ve balgam tükürenler için faydalıdır.
Bal ile göze sürme çekmek göz kararmasını giderir.
Bal ile dişleri fırçalamak diş etlerini korur ve dişleri beyazlatır.
Mideyi, bağırsakları, böbrekleri ve mesaneyi temizler.
Bal yemek insanı gençleştirir, ruhu kuvvetlendirir, güzel ve düzgün konuşmaya vesile olur.
Bal bütün hastalıklara şifa mıdır?
Bu konuda iki görüş vardır. Bazı bilim adamları bütün hastalıklar için şifadır derken, bir kısmı da bazı hastalıklar için şifa olduğunu söylemişlerdir. Bazılarına göre de bal, Kur’ân-ı Kerim’de şifalardan bir şifa olarak vasıflanmıştır. Bu ise ’bal, bazı hastalıklar için şifadır? anlamında değildir. Şifa niyetinde bulunan herkes için şifadır, yeter ki şifa Allah Teâlâ’dan istenmiş olsun.
Balın faydalı olduğu bazı hastalıklar
Bal, böbrekler ve karaciğer için gayet faydalıdır. Çünkü balın hazmı kolay, artığı ise yoktur.
Bal, yara ve iltihaplı yaralara merhem gibi sürülürse gayet faydalıdır.
Bal, ateş yanığı olan yerlere gerek sade olarak ve gerekse başka bir madde ile karıştırıldıktan sonra merhem gibi sürülürse gayet faydalıdır.
Balın nar ile birlikte devamlı olarak -belirli bir miktarda- yenilmesi, kalp hastalıklarına karşı pek faydalı bir ilaçtır.
Bal, midenin en güzel dostudur. Hatta bal, tüm vücudun dostudur. Bal, mide yaraları (ülser) için çok faydalıdır.
Hz. Ömer’in oğlu Abdullah (r.anhümâ), vücudunda herhangi bir yara, çıban vs. gibi bir şey çıktığında üzerine merhem olarak bal sürerdi.
Bal, süt, un ile yapılan telbine çorbası hastaya içirilirse kalbini ferahlatır, sıkıntısını giderir.
Hz. Ali (r.a.); ’Helal para ile alınan bal, yağmur suyu ile karıştırılıp içilirse, birçok hastalık için şifadır.? demiştir.
Bal, yatağını ıslatan çocuklar için gayet faydalı bir ilaçtır.
Balda bulanan maddeler
Su % 18,
Meyve şekeri % 40,
Üzüm şekeri % 34,
Kamış şekeri, arpa şekeri ve diğer şekerler % 0,4,
Protein maddeleri % 0,3,
Madeni tuzlar % 0,2,
Diğer maddeler % 7,1 dir.
Hz. Allah (c.c.), balda saydığımız bunca şifadan başka şifalar da yaratmıştır. Ayrıca yılanın zehrine şifa gizleyen Cenâb-ı Allah, bal arısının zehirli iğnesine de şifa saklamıştır. Bal arısı iğnesi, zehirli olmakla beraber az miktarda kullanılması, bazı hastalıklar için şifadır. Mesela bal arısının zehirli iğnesi, vücuttaki ağrı sızı, mafsal ağrıları, romatizma, siyatik, bel ve ayak ağrıları için, ciltteki çıban ve sivilceler için gayet faydalıdır.
Faydalanılan Eserler:
1. DAVUDOĞLU Ahmet, Sahih-i Müslim Terc. ve Şerhi, Sönmez Neşriyat.
2. KARABULUT Ali Rıza, Tıbb-ı Nebevî Ansiklopedisi, Mektebe Yay.
3. VEFA Lokman, Peygamberimiz’den Hastalara 99 Tavsiye, Beyda Yay.
4. Bağdâdî, et-Tıbbu’n-Nebevî, Beyrut.
5. Abdulkerim Necip el-Hatip, Aselü’n-Nahl.
6. M. Muhammed Haşim, el-Edviyye ve’l-Kur’ânu’l-Kerim.
Bal İle Tedavi
Özlenen Rehber Dergisi 43. Sayı
sağlıklı yaşam için PEYGAMBER efendimizin sünneti 70 derde deva ümmetine emrettiği hacamat yaptırmak isteyenler ANTALYA VE BURDURDAN bana bu nodan ulaşabilirsiniz SAĞLIKLI GÜNLERE 0 532 692 35 92
bütünbu yazılanlara katıldığım gibi balın burada bahsi olmayan hatırlatmalarda bulunmamdan sanırım alınmazsınız.Balda 70 peygamberin duası vardır hakiki bal doğada 3 bin sene dursa bozulmaz.Balı mutfakta doğal ortamda bulundurmak lazım kesinlikle buzdolabına konmamalı teşekkür ederim....
ben kuran-ı kerim okuduğum da peygamberimiz(sav) bal ve kuran'ın şifa olduğunu biliyordum ama bu kadar müthiş bir mucize olacağını bilmiyordum allah razı olsun bizi bilgilendirdiğiniz için emeği geçen herkese teşekkürler
buyazıyı yazanlar gönderenler hepinizden ALLAH razı olsun insanlara faydalı bilgiler vermek okadar güzelki teşekkürler
ben bir sağlıkçıyım ve balın faydalarına ilişkin verilen bilgiler gayet doğru dur.daha bilmediğim faydalarını öğrendim.Allah razı olsun.