Özlenen Rehber Dergisi

88.Sayı

Peygamber Efendimiz'in Dilinden Dualar:

Seyfullah KILINÇ Özlenen Rehber Dergisi 88. Sayı

اَللَّهُمَّ أَصْلِحْ لِي دِينِيَ الَّذِي هُوَ عِصْمَةُ أَمْرِي ، وَأَصْلِحْ لِي دُنْيَايَ الَّتِي فِيهَا مَعَاشِي ، وَأَصْلِحْ لِي آخِرَتِيَ الَّتِي فِيهَا مَعَادِي ، وَاجْعَلِ الْحَيَاةَ زِيَادَةً لِي فِي كُلِّ خَيْرٍ ، وَاجْعَلِ الْمَوْتَ رَاحَةً لِي مِنْ كُلِّ شَرٍّ

Ebu Hureyre (r.a)’dan rivayetle Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ediyor idi: ’Allah’ım! (Bütün) iş(lerimi) muhafaza eden dinimi ıslah eyle. İçinde geçimim olan dünyamı ıslah eyle. Dönüş (yerim olan) ahiretimi ıslah eyle. Hayatı benim için her türlü hayrı (itaati) artırma eyle. Ölümü benim için her türlü şerden bir rahatlık eyle.’ (Müslim, Zikir, 71)

a) Bütün işlerimi muhafaza eden dinimi ıslah eyle: Din, bütün işleri muhafaza eden, koruyandır. Şüphesiz, kimin dini bozulursa bütün işleri de bozulur, dünyada da ahirette de hüsrana uğrayanlardan ve mahrum olanlardan olur. Tîbî şöyle demiştir: ’Bu husus, Cenâb-ı Hakk’ın (Âli İmran suresindeki) şu sözündendir; ’Allah’ın dinine hep birlikte sımsıkı sarılın.’

b) İçinde geçimim olan dünyamı ıslah eyle: Yani dünyada geçim için ihtiyaç duyulan şeyi bana sadece yetecek kadarından, helâlinden ve itaate yardımcı olacak olanından ver.

c) Dönüş (yerim olan) ahiretimi ıslah eyle: Yani kıyamet günü döneceğim yeri bana ıslah eyle. Tîbî şöyle demiştir: ’Dönüş yeri (olan ahiretin ıslahı); (Dünyada iken kişiye) Allah’a ibadet ve itaatin lütfedilmesi, bunda muvaffak olunması ve ölümle de rahat ermesidir.
Bu üç şeyde, yani dinin, dünyanın ve ahiretin ıslahı mevzuunda, Rasûlullah (s.a.v)’in tamamlaması için gönderildiği güzel ahlâkın hepsi bir arada toplanmış olmaktadır.

d) Ölümü benim için her türlü şerden bir rahatlık eyle: Ölümü benim için dünyanın meşakkatinden, gam-kederinden kurtuluş ve rahatlık sebebim eyle.

Not: Hadis-i şerifin şerhi, ’Feyzu’l-Kadîr’den tercüme edilerek alınmıştır.

Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.