Özlenen Rehber Dergisi

48.Sayı

Gebelikte Beslenme ve Genel Öneriler

Gülizar ASLAN Özlenen Rehber Dergisi 48. Sayı
Gebelikte beslenme, anne adaylarının üzerinde önemle durmaları gereken bir konudur. Sağlıklı ve kaliteli bir gebelik geçirmek, gebeliğe özgü belirtileri ideal şekilde yaşamak ya da daha az sorunla karşılaşmak, bebeğinizin potansiyeli olan kiloya ulaşmasını ve dünyaya yeterli besin depolarını oluşturmuş olarak gelmesini sağlamak ve anne sütünün kaliteli olması için öncesinden gelen beslenme alışkanlıklarımızı gebelikte tekrar gözden geçirmek çok önemlidir.

Öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki, bu yazıyı okuduğunuzda gebeliğinizin hangi döneminde bulunursanız bulunun geç kalmadığınızdır. Şu andan itibaren beslenme konusunda atacağınız her olumlu adım mutlaka hem size hem de bebeğinize yararlı olacaktır. Son aylarınızda olsanız bile beslenme konusunda yapacağınız iyileştirmeler, doğacak bebeğinizin doğumdan sonra ilk altı aylık dönemde ihtiyacı olan depolarını oluşturmasını sağlar.

Gebelikte önerilen beslenme şekli, besin maddelerinden her birinin yeterince ve düzenli olarak alınması şeklidir. Temel besin maddelerinin şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdalar hariç her birinden her gün imkan nispetinde ve belli miktarlarda mutlaka alınmalıdır.

VİTAMİNLER

Gebelikte bazı özel durumlar hariç ilaç olarak vitamin kullanımı gereksizdir. Hamilelik boyunca ihtiyaç duyduğunuz vitaminlerin tümü beslenme yoluyla alınabilir ve doğru olanı da budur. Gebeliğin ilk aylarında şiddetli bulantı ve kusmalarda ve ileri derecede beslenme yetersizliği gösteren anne adaylarında ise düzenli beslenmeye ek olarak vitamin tedavisi elbette önerilmektedir. Burada bütün vitaminleri anlatmayacağız; ancak bebek ve sizin için çok önemli olan C vitamini hakkında bilgi verilecektir.

C vitamini vücudumuzun hastalık etkenlerine karşı direncini artırır ve eksikliğinde kansızlık görülen demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınmalıdır. Lahana, domates, patates, karnabahar, biber, portakal, greyfurtta bulunur. Yalnız bu gıdalar taze iken tüketilmeli, sebzeleri ya çiğ ya da az haşlayarak yemelisiniz çünkü C vitamini uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde kaybolur.

PROTEİNLER

Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren çeşitli besinler almalısınız. Balık, et, kuru baklagiller, yumurta ve sütten yapılan besinler protein açısından zengindir; ancak hayvansal besinler yağ açısından zengin olduğu için aşırı alınmamalı, etin yağsız kısmı tercih edilmelidir.

KALSİYUM

Bebeğin 8. haftasında oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için kalsiyum şarttır. Normalden iki kat daha fazla ihtiyaç vardır. Kalsiyum açısından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir. Yağ açısından süt ve yoğurdun yağı alınmış olanı tercih edilmelidir.

LİFLİ GIDALAR

Beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken lifli (posalı) yiyecekler, sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok önemlidir. Sebze ve meyveler lif açısından zengindir. Her gün bolca yiyebilirsiniz. (Bezelye, esmer pirinç, kuru yemiş, kuru kayısı, pırasa, kepekli gıdalar, kabuğuyla birlikte meyveler?)

FOLİK ASİT

Bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişmesi için özellikle ilk haftalarda gereklidir. Vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına gerek olduğu için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. (Ispanak, karnabahar, yer fıstığı, fındık, kepekli ekmek.)

DEMİR

Hem bebeğin doğumundan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de anne ve bebekte kansızlık görülmemesi için yeterli demir alınmalıdır. Yağsız kırmızı et, karaciğer, ton balığı, pekmez yeterli oranda tüketilmelidir. Gebelikte ayrıca demir içeren ilaçlardan alınması gerekir. Demir, bebeğin ve annenin ana ihtiyaçlarından biridir. C vitamini ile birlikte alınırsa daha kolay kana geçer.

KORUNUN

Gebeliğinizde aldığınız besinler bebeğinize ulaşmaktadır. O yüzden bebeğinize zararlı olabilecek besinlerden uzak durmalısınız.

Bitkisel yağlar (zeytin, mısır özü yağı), hayvansal yağlara (tereyağı, iç yağı) tercih edilmelidir. Konserve gibi işlenmiş yiyeceklerden, dondurulmuş yiyeceklerden, tam mayalanmamış peynir ve iyi kaynatılmamış sütten uzak durmalısınız. Böbrekleri çalıştırması ve kabızlığı önlemesi açısından su en iyi içecektir. Bu nedenle kola gibi gazlı içeceklerden, aşırı çay, kahve, kakaodan sakınmalısınız. En az iki litre su tüketebilirsiniz. Maden suyu ve bazı bitki çaylarından da içebilirsiniz. Anne adaylarına gebelikte artmış iyot ihtiyacını karşılamak amacıyla iyotlu tuz önerilmektedir. Yemeklerinize yeterince tuz katmanızda da bir sakınca yoktur; ancak, tansiyonunuz yüksek değilse, idrarınızı yaparken yanma olmuyorsa ve vücudunuzda şişlik (ödem) gelişmemişse.

Değerli okuyucular; hayatımızın en önemli parçası olan çocuklarımızı her zaman korumak, tüm ihtiyaçlarını hem manen hem de bedenen karşılamak anne babaların görevidir. Onların, Allah’ın (c.c.) izniyle sağlıklı bireyler olması bizim elimizde. Rabbimizin bizlere emanetleri olan çocuklarımızı O’nun (c.c.) verdiği nimetlerin temiz, helal ve durumumuza göre daha yarayışlı olanlarını imkanlarımız ölçüsünde öğrenip tercih edersek hayırlı ve sağlıklı fertlerin yetişmesine vesile olmuş oluruz.
Rabbimiz bütün müminleri bu nimete kavuştursun.
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.