Özlenen Rehber Dergisi

97.Sayı

Rasûlullah Efendimiz (s.a.v)'e İtaati Hayatımıza Şâmil Kılmalıyız

Muzaffer YALÇIN Hocaefendi Özlenen Rehber Dergisi 97. Sayı

’Kutlu Doğum Programları; Ümmet olduğumuzu yeniden hatırlamada ve imanlarımızı perçinleştiren biatlarımızı yenilemede çok mühim Fırsatlar içerir!’


Özlenen Rehber: Efendim, hal-i hazırda olan ve olması gerekenden hareketle, Beşerin Efendisi Seyyidü’l-Murselîn Efendimizin (s.a.v.) Kutlu Doğumu yani vilâdetinin seneyi devriyesi adına tertiplenen programlara dair bir dizi sorular hazırladık. Bununla maksadımız, Rasûl-i Zîşân (s.a.v.) Efendimizle olan tüm bağlarımızı kuvvetlendirmek, eksiklerimizi görmeye çalışmak, bizden isteneni bulabilmektir.
İzninizle bu sualleri sizlere yöneltmek istiyorum.

Muzaffer YALÇIN Hocaefendi: Bismillâhirrahmânirrahîm, Elhamdülilâhi Rabbi’l-Âlemîn. Ve’s-salâtü ve’s-selâmü alâ Rasûlinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidinâ Muhammedin ve eshâbihî ve ezvâcihî ve evlâdihî ve etbâihî ve ehl-i beytihî ve ümmehâtihî ve ebîhi biadedi külli şey’in fi’d-dünyâ ve’l-âhireti ve kezâlik. Ve’l-hamdü lillâhi Rabbi’l-Âlemîn.
Özlenen Rehber Dergisi çalışanlarına, hizmet edenlerine ve bu hayrın binlerce gönül ehli insana ulaşmasına vesile olan tüm kardeşlerime teşekkür ediyor, tebrik ediyorum. Rabbimin lütuf ve ihsanıyla Efendimiz (s.a.v.)’e itaat ve hizmet olan bir amelin içerisinde bulunmak benim için Rabbime bir şükür vesilesi olur inşallah.
Mesuliyetli, büyük bir vazife tevdi ettiniz; fakat inşallah dilimizin döndüğünce suallerinize cevap vermeye çalışalım.

Özlenen Rehber: Efendim, Kutlu Doğum Programlarının muhteviyatı elbette çok önemli, bu konuda program tertip eden tüm vakıf ve derneklerimizin değerli yetkilileri adına sormak istiyorum: Nasıl bir program olmalı?

Muzaffer YALÇIN Hocaefendi: Öncelikle Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bu âleme teşrifleri sebebiyle yapılan Kutlu Doğum programları için halisane gayret sarf eden tüm vakıf, dernek yöneticisi ve emeği geçen tüm kardeşlerime bu özverili gayretlerinden dolayı içtenlikle teşekkür ediyor, bu manada yapacakları tüm hizmetlerinde muvaffakiyetler diliyorum. Rabbim tüm kardeşlerimden razı olsun.
Türkiye’mizde Diyanet İşleri Başkanlığımızın önderliğinde başlatılan Kutlu Doğum programları uzun bir zamandır mutat olarak devam etmektedir. Programların başlamış olduğu ilk yıllarda geniş tabanlı bir katılım görüldü. Fakat sonraki yıllarda bu katılımın azalmakta olduğunu gördük. Maalesef ki hazırlanan programlar halk tarafından yoğun bir şekilde gerçekleşen katılımı taşıyamadı ve her geçen dönemde katılan sayısı azaldı. Statlar dolusu toplanan insanlar artık küçük salonlara sığacak kadar azaldı. Bunların farklı nedenleri olmakla beraber, ’Programlar nasıl olmalı’ sorusunun cevabını vermeye muvaffak olabilirsek inşallah eksiklikler de kendiliğinden ortaya çıkmış olacaktır.
Tek cümleyle söyleyecek olursak, programlar doğrudan içeriği ve anlatılanlarla Rasûlullah Efendimizle ümmet arasındaki imanın tezahürüne hizmet eden ve Efendimize itaatin önündeki perdeleri kaldıran ve karşılığı ancak Rasûlullah Efendimiz olan bir gayret olmalıdır.
Benim kanaatim; ümmetin iman şubelerinin üzeri küllenmiş, gaflet perdeleriyle bir örümcek ağı gibi örülmüş, kalpler de iman hususunda asli mecrasına yol bulamamaktadır. Haramların, dünya meşgale ve ziynetlerinin, nefsî hevaların ve kovulmuş olan şeytanın zayıf olan, bir o kadar da aldatıcı iğvalarının elinde adeta uyuşmuş olan iman sahibi müminler, ne acıdır ki böyle bir girdapta hakikatten habersiz dolaştıklarının idrakinde de değiller. Hal böyle iken kendisinin de akla ve tefekküre dayalı bir hayat yaşadığı iddiasını gütmektedir. Bu programları, ümmetin her kesiminden insanları da bir araya getirdiği gerçeğini düşünerek, mü’minin kalbine perde olan bu gaflet ağının yırtılıp iman nurunun parlamasına bir vesile kılmak gerekir. Programları bu amaca yönelik hazırlamak, içeriğini de bu hedefi ortaya çıkartacak kuvvet ile teçhiz etmek gerekir.
Şöyle diyebiliriz: Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bizim imanımız ise, bu imana hizmet etmeyen her içerik faydadan hali bir gayret cümlesindendir. Bu gayeden uzak olursa, tabiî olarak ya programı tertip edip hizmet sunanların ya da bu programa katılanların hevasına hizmet edecektir.
Bununla benim maksadım böyle program hazırlayanları töhmet altında bırakmak değil, bu gayretlerin aslına hizmet etmesi noktasında duygu ve düşüncelerimi samimi olarak paylaşmaktır.

Özlenen Rehber: Efendim, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile ümmet arasında ülfet ve ünsiyetin kurulmasına katkı sağlaması açısından Kutlu Doğum programlarının etkisinden bahseder misiniz?

Muzaffer YALÇIN Hocaefendi: Bu konuya bir önceki sualinizin cevabı içerisinde de bir nebze değindik; ama sorunuza binaen biraz daha genişletmek istiyorum: Günümüz mü’minleri olarak iman ve imanın hakikatine dair noksanlıklarımız oldukça çok. Birçok Müslüman, imanının gereği olarak Peygamber Efendimize olması gereken iman, itaat ve sevgi hususundaki yükümlülüğünden habersiz. Bir dönem öğretmenlik yaptığım için dinî eğitim almalarına rağmen birçok öğrencinin Efendimiz (s.a.v.)’e dair itikadî, amelî ve onun siyerine dair bilgilerden uzak olduklarını gördüm. Halk nezdinde de bazı kalıplaşmış, adet olarak kabul edilen davranışlardan öte geçmeyen bir peygamber anlayışı sergilenmektedir. Hâlbuki Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Rabbimizin rızasına kavuşmada tek kapımızdır. Ona tabi olunmadan ve ona itaati kemal-i hal ile yaşamadan ebedi necat asla düşünülemez.
Kutlu Doğum programlarının ümmetin bu ihtiyacını temin edecek bir vesile, bir fırsat olarak düşünülmesi gerekir. Kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla küçüğüyle birçok insan salonları doldururken bu faydanın gözetilmemesi, maksada hizmet etmeyen boş şeylerle doldurulması büyük bir vebal oluşturur.
İçeriği, zikretmiş olduğumuz hususlara dikkat edilerek hazırlanan programlar, Rabbimin de yardım ve inayetiyle nice kalplerde Efendimiz (s.a.v.) ile iman ve itaat boyasına boyanmış ülfet bağları oluşturacaktır. Böyle bir hayra hizmet etmekle de amel defterimize kaydedilecek olan ’Rasûlullah Efendimize hizmet’ vesilesiyle şefaatine nail olmayı ümit ederiz.

Özlenen Rehber:
Efendim, programları hazırlayanlar hakkındaki nasihatlerinizi aldıktan sonra, acaba bu programlara iştirak eden kardeşlerimize de ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Muzaffer YALÇIN Hocaefendi: Hz. Ömer Efendimizden rivayet edilen, hemen her mü’minin de bildiğini düşündüğüm bir hadis-i şerifte Efendimiz (s.a.v.) ’Ameller niyetlere göredir…’ buyurmaktadır. Malum ki, İslâm tarihinin en meşhur hadiselerinden birisi hicrettir. Efendimiz (s.a.v.) hicretin mana ve hakikatini ifade buyurdukları bu hadis-i şeriflerinde: ’Kimin niyeti Allah’a ve Rasûlü’ne varmak, onlara hicret etmekse, onun hicreti Allah’a ve Rasûlü’nedir. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir.’ (Buhârî, Bed’ü’l–vahy 1) buyurmaktadır.
Bu nebevi düstura dikkat ederek böyle bir gayretin içerisinde bulunan katılımcı kardeşlerimiz, Kutlu Doğum programlarını Peygamber Efendimizi anlama, ona itaati elde etme ve sevgisini izhara bir vesile olarak telakki etmelidir. Programın içeriğinden önce toplanış amacına yönelik niyetini sahih hale getirmelidir. Örneğin; ’ben bu programa, Peygamber Efendimize imanımı, ona olan itaatimi ve kalbi bağlılığımı izhar için katılmalıyım.’ diyebilmelidir.
Programdan istifade için anlatılan hususları iyi dinlemeli, ilmi hususlarda istifade etmeye çalışarak noksanlarını da tamamlama gayreti içinde olmalıdır. Binlerce mü’minin böyle ulvi bir maksatla bir araya gelişleriyle Peygamber Efendimize sevgilerin ortaya çıktığı manevi atmosferden ruhen istifade etmeye çalışmalıdır. Bir geceye sıkıştırılmış sevgi yoğunluğu olarak değil, hayatının tamamına tesir eden bir itaat anlayışını elde etmeye çalışmalıdır.

Özlenen Rehber: Efendim, biraz özel olacak ancak sormak istiyorum; Farukiye Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı olarak Zât-ı âliniz, onlarca ve hepsi birbirinden güzel Kutlu Doğum etkinliğine önderlik etiniz. Katılma fırsatı bulduğumuz bazı konferans ve konuşmalarınızda, Örneğin;
- ’İtaat toplumu olmamız gerekir.’
- ’Hakiki bir ümmet isek, her işimizde Rasûlullah’ı (s.a.v.) önümüzde bulmalıyız.’
- ’Bizi Rasûlullah Efendimize bağlayan bağlarımız var. Onları çok iyi muhafaza etmeliyiz.’
- ’Anam babam Sana feda olsun yâ Rasulallah!’ demek Ashâb-ı Kirama yakışıyordu.’
anlam ve kalıbında ruhlarımıza ferahlık veren birçok sözlerinizi dinledik. Dinleyenler olarak elbette karınca kaderince istifade ettik diye düşünüyoruz. Ancak sizlerin gönül dünyasında saklı olanlar elbette bizim anladıklarımızdan ibaret değil. Bu başlıklar altında neler söylemek istersiniz.

Muzaffer YALÇIN Hocaefendi:
Allah’ü Azîmüşşân hazretlerinin, elçilerini göndermesinin amacı; vahdaniyetinin ve ulûhiyetinin bilinmesi, rububiyyetinin gereği Zât’ına (c.c.) itaat edilmesi ve Zât’ının dışındaki bütün tağutların nefyedilmesidir. Kulluk vasfına bürünmüş bir itaatin bunlarla tesis edilmesidir. Çünkü peygamberler Allah’a itaati alıştırırlar, Cenâb-ı Hakk’a isyan olan her davranıştan, her düşünceden insanları uzaklaştırırlar. Bu düşünceden yola çıkarak bir mü’min için de tevhidin istikametinde bir hayat yaşayabilmenin adı, Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) Efendimize itaat etmektir. Bu itaat; insanın izzetini muhafaza eden, zilletten koruyan bir yol, dünya ve ahiret saadetinin de yegâne kapısıdır. Ashâb-ı Kirâm’ın lisanında nurlaşan, ’Anam babam Sana feda olsun yâ Rasûlallah!’ sözüyle teslimiyetin bayraklaştığı ve samimiyetin ruhlara kazındığı bir kalbin sahibi olarak, Allah’ın Habibine itaat eden mü’minlerin oluşturduğu bir toplum haline gelebilmek gerekir.
Katılmış olduğum konferans, toplantı ve programlarda dile getirmek suretiyle akıllarda ve kalplerde kalıcı olmasını arzu ettiğim bu hususu şu sözle ifade etmek istiyorum: Şu zamanda bütün Müslümanlara düşen vazife ve yükümlülük, her bir ferdin kendi uhdesine alıp bir başkasının üzerine yüklemeden, ’Rasûlullah’ın (s.a.v.) tevhid sancağı altında bir itaat toplumu olmak’tır.
Özlenen Rehber: Efendim, bize zaman ayırıp birbirinden güzel izahlarla suallerimizi yanıtladığınız için teşekkür ederim. Dualarınızda bizler için de yer ayırın….
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

  • Huzeyfe

    Allah c.c. razı olsun efendim

  • muharrem öztürk

    kutlu doğum herkese hayırlı olsun inşallah

  • ihsan nayır

    Allah razıı olsun hocamızdan

3 kişi yorum yazdı.