"Her kim Ramazan orucunu tutar da sonra ona Şevval’den altı günü eklerse bütün sene oruç tutmuş gibi olur."
(Müslim, Sıyam, 39; Tirmizi Sıyam 53; Ebu Davud Savm 58; İbn Mace Sıyam 33)
Ramazan ayında sonra gelen ay Şevval ayıdır. Şevval ayının birinci günü Ramazan bayramıdır. Bayram gününden sonra Şevval ayı bitinceye kadar altı gün oruç tutmak, Rasûlullah (s.a.s.) Efendimizin biz ümmetine tavsiye ettiği sünnet bir ibadettir. Peki sünnet olan bu Şevval orucunu nasıl tutmalıyız? Şevval ayında tutulacak altı günlük oruca bayram gününden hemen sonra başlayıp ara vermeden tamamlamayı daha faziletli kabul eden âlimler olduğu gibi, peş peşine değil de ayın içine yayarak tutmayı daha faziletli bulanlarda vardır. Bu orucu tutacaklar için hangisi istenirse tercih edilebilir.
Şevval ayının ilk gününde -ki Ramazan bayramının ilk günüdür- oruç tutulması haramdır. Bu hususla alakalı olarak Peygamberimiz (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki; birisi ramazan bayramının birinci günü, diğeri kurban bayramı günleridir. (Buharî, Savm 67) Ramazan Bayramın diğer günlerinde ve Şevval ayında Ramazan ayında her hangi bir sebepten dolayı tutulamayan oruçların kazaları veya nafile oruç tutulabilir.
Şevval ayında tutulacak altı günlük oruç, bir müslümana bütün bir yılı oruçlu geçirmiş olma sevabı kazandıracaktır. Şöyle ki; Oruç ibadetini "Kim iyi bir amel işlerse, kendisine bunun on katı ecir vardır" (En’am, 6/160) ayetiyle birlikte değerlendiren kimi alimler, ’bire on’ hesabıyla, ramazan orucunun on aya, altı gün şevval orucunun da altmış güne karşılık olduğunu ve bu suretle bütün yılın oruçlu geçirilmiş sayılacağını söylemişlerdir.
Sizin İçin Seçtiklerimiz..'şevval Orucu'nu Unutmayalım
Özlenen Rehber Dergisi 125. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.