Bilgisayar Donanımlarını tanımaya devam ediyoruz...
CD nedir?
CD, ’Compact Disc’ kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. CD’ler sayısal verilerin makineler tarafından okunabilir bir şekilde depolanabildikleri standart bir ortamdırlar. Lazer tabanlı bir okuyucu tarafından okunabilirler. CD’ler teyplerden daha hızlı ve daha doğru bilgi depolaması yapabilirler. Daha hızlıdırlar, çünkü CD üzerindeki her ize veriler ardışık olarak yazılsalar da izler doğrudan erişilebilir durumdadırlar. Bu izlere herhangi bir sıraya bağlı olmaksızın erişilebileceği anlamına gelir. Daha doğrudur, çünkü veri CD’lere ikili kodlama sistemiyle yazılır, oysa teyplerde veri analog biçime dönüştürülmelidir. Ayrıca teyplerdeki ’tıslama’ CD’lerde yoktur.
CD sürücü nedir? : CD sürücü, CD’ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir CD sürücü, CD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir kırmızı lazer kullanır.
Şimdi de kısaca Disket Sürücüleri tanıyalım:
Disket nedir? Disketler ince ve esnek bir manyetik veri depolama ortamıdırlar ve genellikle kare ya da dikdörtgen bir plastik muhafaza içine yerleştirilmişlerdir.
Disket sürücü: Bilgisayarın disketleri okuyan parçasıdır. Ancak günümüzde veri hacimlerinin büyümesi ve hemen her türlü yazılımın ya da verinin CD’ler ya da flash diskler aracılığıyla taşınması nedeniyle önemleri azalmıştır. Bununla birlikte beklenmedik durumlarda kullanılabilecek bir veri aktarım biçim olduğu için bilgisayarınızda bulunması uygundur. Veya bunun yerine Cardreaderler de kullanılabilir. Disketlerden sonra son teknolojidir.
DVD sürücüler ile ilgili olarak ise özet olarak şunları söyleyebiliriz:
DVD nedir? : DVD, ’Digital Versatile Disc’ (Sayısal Esnek Disk) ya da ’Digital Video Disc’ (Sayısal Video Diski) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Dış görünüşü ve boyutları nedeniyle CD’den pek farklı görünmeyen DVD’ler, üzerlerinde uygulanan teknoloji ve farklı veri saklama biçimleriyle bir CD’den yaklaşık 7 kat daha fazla bilgi saklayabilirler.
DVD sürücü nedir? : VD sürücü, DVD’ ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir DVD sürücü, DVD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir mavi lazer kullanır.
Sonuç Olarak Şunu Diyebiliriz Yeni bir bilgisayar alırken izleyeceğiniz en sağlıklı yol, kendi bütçemnize en uygun bir konfigürasyonu güvenilir bir parça satıcısıyla görüşüp, gereksinimlerinizi ortaya koymanız ve alacağınız bilgisayarı onun da öğütleri doğrultusunda oluşturmanızdır. Bu sayfadaki bilgiler, siz okurlarımıza sadece genel bir fikir vermesi açısından derlenmiştir. Faydalı olması dileklerimizle...
TEKNOLOJİK HABER...
DİKKAT>>>Bu dosyaya SAKIN tıklamayın !
Tixcet.A isimli bir solucan, kendini Word dosyası gibi gösterip sistemlere sızabiliyor.
Panda Güvenlik, internet kullanıcılarını, son zamanlarda yayılmaya başlayan yeni bir zararlı konusunda uyardı. Tixcet.A isimli zararlı .DOC, .MP3, .MOV, .ZIP, .JPG gibi popüler formatlara sahip dosyaları silerek yerlerine kendini kopyalıyor. Ancak bunu yaparken dosyanın adı ya da simgesi değişmiyor. Yani kullanıcı, zararlıyı çalıştırmadan önce normal bir Word ya da MP3 dosyasını açtığını zannediyor.Sisteme bir Word dosyası gibi bulaşan solucanın ulaştığı sistemlerde bildirim alanında “CETIX” ibaresi beliriyor. Tixcet.A’nın sisteme bulaştıktan sonra ortaya çıkan zararlar ise şunlar:
- İlk kez çalıştırıldığında sistem yeniden başlatılıyor.
- Kopyala-yapıştır komutlarını etkisiz hale getiriyor. Kullanıcı bir metni kopyalayıp başka bir yere yapıştırmak istediğinde, yapıştırılan metin “Hello ! My Name is CETiX, nice to meet you...” oluyor.
- Görev yöneticisi, Kayıt Defteri Editörü ve Komut satırı çalışmıyor.
- Pencere adı içerisinde ANVIECLAZZ, BITDEF, CabinetWClass, DETEC, ExploreWClass, GRISOFT, HIJACK, KASPER, NORMAN, NORTON, PROCEXPL, SETUP, SYSINTER, WINDOWS kelimelerini içeren uygulama ve hizmetleri sonlandırıyor.
- Windows Explorer ve tarayıcı programların pencere isimlerini “CETiX: Don’t Kill Me Please...! My name is CETiX, Nice to meet you...” şeklinde değiştiriyor.
- Sistem özellikleri penceresinde, lisans sahibinin adını “CETiX Bali” olarak değiştiriyor.
Panda, belirtilen uzantılara sahip dosyaları kaybetmek ve neredeyse her köşede CETiX ibaresini görmek istemeyen kullanıcıları, bilmedikleri dosyaları açmamaları ve güvenlik yazılımlarını her zaman güncel tutmaları konusunda uyardı.
http://www.samanyoluhaber.com:80/haber-104044.html
Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz - 3
Özlenen Rehber Dergisi 64. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.