Soru: Banyo ve tuvaletin birarada olduğu yerde abdest alınabilir mi?
Cevap: Şayet uygun bir yer varsa, orada alınmalıdır. Uygun bir yer yoksa, banyo ve tuvaletin bir arada bulunduğu bu yerde abdest alınabilir, ancak abdest duaları okunmaz.
Soru: Hasta olmaksızın uyumak için ya da istirahat için yatan birinin yanında Kur’ân-ı Kerîm okunabilir mi?
Cevap: Kur’ân-ı Kerîm okurken ya da dinlerken oturma ya da hazır ola geçme şartı yoktur; ama O’na edep ve saygıdan dolayı oturulur, edepli bir tavır takınılırsa güzel olur. Kur’ân-ı Kerîm’i hafife almak amacıyla yatan birinin yanında okumak ve onu saygısızlığında sabitleştirmemek gerekir. Uyuyan kimsenin yanında okunabilir. Fakat mademki uyuyan birisi, bizim Kur’an tilavet etmek istediğimiz yerde uyumaktadır. Şu halde içimizden sessiz okumamız en doğru olanıdır.
Soru: 41 Yâsîn-i Şerif okumanın dinde yeri var mıdır?
Cevap: Yâsîn-i Şerif okunması elbette güzeldir. Ayrıca âlimler bu sûrenin özellikleri arasında şunu da sayarlar: ’Zor bir iş anında Yâsîn-i Şerif okununca Allah o işi kolaylaştırır.’ Ancak 41 rakamı konusunda herhangi bir bilgi yoktur.
Soru: Kasıt olmaksızın namazda baş sallamak namaza halel getirir mi?
Cevap: Kasıtlı veya kasıtsız olarak başı sallamak Hanefî âlimlere göre mekruh, Şafiî âlimlere göre 3 defa ara verilmeden yapılırsa namazı bozar.
Soru: Bir kimse Allah lafzı ile Peygamber Efendimizin ismi bulunan bir takıyla tuvalete girebilir mi?
Cevap: Böyle bir durumda o takıyı çıkarması gerekir. Enes b. Mâlik şöyle rivayet ediyor: ’Hz. Peygamber helaya girdiğinde yüzüğünü çıkarırdı. Çünkü üzerine Muhammed Rasûlullah ibaresi vardı.’
Soru: Dua ederken elleri bitiştirmek veya ayırmak arasında fark var mıdır?
Cevap: İkisi arasında fark yoktur. Her iki şekilde de sünnet hasıl olur. Bunun için şu veya bu şekilde elleri tutmak gerekir diye taassup göstermek doğru değildir.
Soru: Ölünün 52. veya 42. gecesi diye bir şey var mıdır?
Cevap: Böyle bir söylenti doğru değildir. Ölü için dua ve tasadduk etmek iyidir. Ancak belli gece ve günlere tahsis edilemez.
Kaynaklar:
1. Beşer, Faruk, Hanımlara Özel Fetvalar.
2. Gönenç, Halil, Günümüz Meselelerine Fetvalar.
Günümüz Meselelerine Çözümler - II
Özlenen Rehber Dergisi 24. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.