EKRAN (GÖRÜNTÜ) KARTI - GRAPHICS CARD (BOARD) / VIDEO CARD
GRAFİK KSRTI HAKKINDA ÖN BİLGİ:
Bilgisayarınızın monitöründe görmüş olduğunuz görüntüler ekran kartı adı verilen bir elektronik kart vasıtasıyla sağlanır. Bilgisayarın iletmiş olduğu komutlar ana kart üzerine takılmış olan ekran kartında görüntü sinyallerine dönüştürülür, bu sinyaller monitöre ulaştığında da görüntüye dönüştürülür. Görüntülerin kalitesi, monitörden önce ekran kartına bağlıdır. Ekran çözünürlüğünüzün yüksekliği, oyunlardaki grafiklerin güzel ve hızlı olması, tasarım işlemlerindeki görüntü hızları, direkt ekran kartınızın özellikleriyle belirlenir. Yeni teknoloji ekran kartları bilgisayarların yapması gereken bazı işlemleri kendi üzerlerine aldıkları için bilgisayar hızlarında rahatlıkla fark edilebilecek artışlar sağlanır.
AYRINTI BİLGİLER:
Yakın bir zamana kadar ekran kartları 2 Boyutlu (2D) ve 3 Boyutlu (3D) olmak üzere ikiye ayrılıyorlardı. Bunlardan 2D olanlar sadece iki boyutlu basit görüntüler oluşturmak için, 3D olanları ise oyun ve 3 boyutlu tasarım işlemlerinde kullanılıyorlardı. Ancak 3D olanlar 2D ekran kartları olmadan bir işe yaramıyordu yani her ikisini de kullanmanız gerekiyordu. Şu anda üretilen ekran kartları ise hem 3D hem de 2D görevlerini üstlenen çok kaliteli yüksek teknolojili ürünlerdir. Ekran kartı üreticilerinin ürünleri arasında çok büyük farklar yoktur. Asıl fark kullanılan grafik işlemcilerden ve hafıza tip ve miktarlarından kaynaklanmaktadır. Birkaç tip grafik işlemcisi vardır ancak ihtiyaca uygun olanı belirlemek çok basit değildir. Çünkü oyunlarda yavaş gibi görünen bir ekran kartı 3D tasarım işlemlerinde mükemmel sonuçlar verebilmektedir. Özellikle oyunlar için tercih edilen 3D kartlar normalde bilgisayarın hesaplaması gereken bazı işlemleri kendi işlemcisi üzerinde gerçekleştirerek bilgisayarın yükünü önemli miktarda hafifletirler. Bu sayede normalde yavaş bir Celeron sistem ile kesinlikle ulaşamayacağınız hızlara güzel bir ekran kartı yardımıyla ulaşabilirsiniz. Hatta bu ekran kartına sahip olmayan bir Pentium III’ü görüntü hızı konusunda yarı yolda bile bırakabilirsiniz. Ekran kartı hafızasının çok yüksek olması bir gereklilik değildir. 32MB oldukça yeterli bir miktardır ancak fiyatı uygun olduğu müddetçe 64MB ’ı tercih etmeniz çok doğaldır.
ÖNERİLERİM:
Hızlı bir sisteme sahipseniz alacağınız ekran kartının en son teknoloji olmasına gerek yoktur. Ortalama bir ürün seçmenizde fayda var çünkü bazen $70 lık bir ekran kartı ile $400 lık bir ekran kartından sizin elde edeceğiniz performans aynıdır! Gözünüzü korkutmayan bir fiyatı belirleyerek bunlardan en iyisini alabilirsiniz. Dünya’da en çok tutulan grafik işlemcileri nVIDIA marka işlemcilerdir ve bu işlemciyi kullanan birçok üretici vardır. Şaşırmamanız gereken nokta şu TNT, GeForce, Quadro gibi isimler aslında ekran kartının içinde kullanılan grafik işlemci isimleridir, ekran kartı markası değillerdir. Üzerinde dev gibi GeForce 3 Titanium yazan bir ekran kartının bir köşesinde asıl markası yazar (ASUS, WINFAST gibi). Bilinmedik markalara çok dikkat etmelisiniz zira kötü tasarlanan veya sürücüleri (yazılım) yetersiz olan kartlar uyumsuzluklara yol açabilmektedir. Aslında ekran kartları hali hazırdaki nerdeyse tüm yazılımları kaldırabilecek güçtedirler ancak yazılımlardaki hızlı gelişme bugün aldığınız kartın yarın yavaş kalmasına neden olur.
http://www.forumnettr.com/forum/bilgisayar-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz-t-3141.html
Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz - 5
Özlenen Rehber Dergisi 67. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.