Özlenen Rehber Dergisi

65.Sayı

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz - 4

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 65. Sayı
Kıymetli Okuyucularımız, bilgisayar donanımlarını tanımaya devam ediyoruz. Bu sayımızda anlatacağımız RAM (bellek), bilgisayar için çok önemli bir parçadır.

HAFIZA / BELLEK

RAM (Random Access Memory)
Bellekler sadece bilgisayarda değil TV, telefon gibi elektronik cihazlarda da karşımıza çıkar. Genel olarak bellek, elektronik bilgi depolama üniteleridir.

RAM Nedir?


Bilgisayar bellekleri, geçici ve kalıcı olmak üzere iki türlüdür. RAM’ler geçici belleğe, sabit diskler ise kalıcı belleğe örnektir. Yani sabit diske kaydedilen dosyalar bilgisayar kapatılsa bile silinmeden durur. Ama bilgisayar kapatıldığında, elektrik kesildiğinde veya RAM’i o anda kullanan program kapatıldığında RAM’deki bilgiler silinir.
Ne kadar RAM Alalım?

Bu sorunun cevabı kullanacağınız programların RAM ihtiyacına bağlıdır. Her program çalışırken aktif olarak ihtiyaç duyacağı bilgiler vardır. Bu bilgiler geçici bellekte tutulur. Karmaşık oyunlar, çizim ve grafik programları genellikle daha fazla RAM kullanır. Bununla birlikte normal bir ev kullanıcısı için 1GB rahatlıkla yeterli olur.
RAM Yetmezse Ne Olur?

Diyelim ki, bilgisayarınızda 512MB RAM var. Fakat çalıştıracağınız programlara 712MB bellek gerekiyor. Bu durumda RAM’i aşan miktar olan 200MB, sabit diske yazılır. Sabit diskler, RAM’lere nazaran oldukça yavaş olduğundan sistemin yavaşladığı hissine kapılırsınız.
RAM’in yeterli olup olmadığı hususunda, çalışmakta olan bir programın karmaşıklığı veya aynı anda çalışan program sayısının fazlalığı bir fikir verebilir. Genel olarak hafıza kapasiteleri MB (MegaByte) ile ifade edilir ve ikinin katları şeklinde artar 32, 64, 128, 256, 512 gibi.
Uyumlu RAM Almak

RAM, ana kart üzerindeki RAM yuvalarına (slotlarına) takılır. Bu yuvalar, RAM’lerin biçimine ve cinsine göre farklı farklı olduğundan bir RAM türü kendisine uygun olan yuvadan başkasına uymaz. Eğer RAM alacaksanız anakartınızın hangi tür RAM’i desteklediğini mutlaka bilmeli ve o tür bir bellek almalısınız.

Hafızalarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri saat hızlarıdır. Tıpkı işlemcilerde olduğu gibi hafızlarda da bir içsel çalışma frekansı vardır. Bunların hem ana kart ile hem de diğer hafızalarla uyumlu olması gerekir. Eski tip ana kartlar 133 MHz’lik hafızalarla uyumsuzdurlar. Saat hızları farklı iki RAM’i birlikte kullanırsanız bilgisayar kilitlenebilir.

Sonuç

Hafıza fiyatları oldukça düştü. Dolayısıyla bütçenizi zorlamadan RAM’inizi artırabilirsiniz. Fazla RAM almak yararınıza olacaktır. Ama alacağınız RAM’i seçerken muhakkak ana kartınızla uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Bir de son bir nokta olarak, RAM’i tek parça almak tavsiye edilir. Yani 1GB’lık iki adet RAM almak yerine 2GB’lık tek bir RAM alın.

TEKNOLOJİK HABER


Cep telefonu bilgilerini yedeklemenin 5 yöntemi
Cep telefonu çaldıranların oranları kayıt sistemine geçildikten sonra düşse bile yine de binlerce kişi bu sorundan etkileniyor. Telekomünikasyon Kurumu’nun (TK) verilerine göre 2007 yılında 21 bin 972 cep telefonu çalındı ya da kayboldu. 2008’in ilk 5 ayında yapılan çalıntı ve kayıp ihbarlarının sayısı ise 13 bin 166. Dizüstü bilgisayarda olduğu gibi cep telefonlarındaki bilgiler bazen içindeki cihazdan daha önemli olabiliyor.

IMEI NUMARASINI KAYBETMEYİN


İşte bu nedenle, kaybedilen veya çalınan cep telefonunun kullanılmasını engellemek için mutlaka IMEI numarasını (cep telefonu seri numarasını) kaydetmek ve satın alınan telefonun faturasını saklamak gerekiyor. TK yetkilileri, cep telefonu satın alırken cihazın IMEI numarasının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine işaret ediyor. Yetkililer, mobil cihaz kayıt sisteminden kontrol için internette http://imei.tk.gov.tr/ adresinden sorgulama yapılabildiğini belirtiyor.

KAYITLAR TELEFONDAN DEĞERLİ


Bu durumda, eski cep telefonunuzdaki mesajları, telefon kayıtlarını yenisine nasıl aktaracaksınız? Cep telefonu ve dizüstü bilgisayarınızdaki bilgiler kimi zaman cihazın kendisinden daha değerli olabiliyor. Türkiye’de cep telefonu yenileme süresi ortalama 18 ay. Telefonunu yenilemek isteyenlerin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri de eski telefondaki bilgileri yenisine aktarmak. Bunun için eğer telefonun markaları aynı ise genelde aktarmada sorun çıkmıyor. Sigortalanan cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlarda çalınma ve kayıplar tazmin edilebiliyor. Bunun için satın alma sırasında servisi aktive etmek gerekiyor. Buna ek olarak, dizüstü bilgisayardan sonra cep telefonlarında da parmak izi okuyucusu ile bilgilere erişim engellenebiliyor. Bunun dışında cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlara giriş şifresi konabiliyor.
Cep telefonu bilgilerini yedeklemenin 5 yöntemi

1 - Bilgisayara aktarın: Telefonundaki bilgileri yedeklemek için en kolay yol, cep telefonu bilgilerini bilgisayara aktarmak. Bilgisayara aktarmadan önce cep telefonu kutusundan çıkan CD’den PC Suite (PC Yazılımı) yazılımını bilgisayara kurmak şart. Eğer yazılım CD’sini bulamazsanız, internetten indirmeniz mümkün. Daha sonra yine kutudan çıkan USB kablosu veya kablosuz bluetooth’u etkinleştirerek, iki cihazdaki bilgiler birbirine aktarılabiliyor. Nokia, Sony Ericsson, Samsung veya Motorola telefonlarda benzer bir şekilde, takvim, kişiler, notlar ve mesajlar bilgisayara ’eşitle’ veya ’sekronize et’ komutu ile yedeklenebiliyor.

2- İnternette saklayın: Cep telefonunuz kaybolmadan ya da çalınmadan kayıtları yedeklemek mümkün. Turkcell Telefon Rehberim, cep telefonu rehberinizde yer alan kayıtları ayrı bir yerde de saklamanızı sağlayan bir servis. Bunun dışında MSN ve Gmail gibi elektronik posta servisleri de benzer yedekleme işlemini daha kapsamlı bir şekilde yapabiliyor. İnternette saklamak hem daha güvenli hem de daha kullanışlı.

3- Yazılım olmadan yedekleyin: Cep telefonunuzdaki bilgileri yedeklerken yazılım yükleme, kablo arama veya kablosuz bağlantı gibi işlemleri yapmak zaman alabilir. İhtiyacınız olan şey sadece telefonunuzdaki kişilerin bilgilerini yedeklemekse, Backup Pal adı verilen cihaz işinizi rahatlıkla görebilir. Yapmanız gereken kullanılan bağlantı uçlarının cihazla uyumlu olup olmadığını sorgulamak. Sonra aktarmak için Backup tuşuna basmak gerekiyor.

4- SIM kartınızı kopyalayın: Cep telefonunuzdaki bilgileri SIM kart aracılığıyla kopyalayabilirsiniz. SIM kartı cihaza yerleştirip kopyaladıktan sonra cihazın ışığı sönüyor. Sonra bilgisayarınıza USB sürücüden bilgiler yükleniyor. Cep telefonunuz çalınır veya kaybolursa aynı cihaz üzerinden yeni SIM karta bilgiler yükleniyor.

5- Telefon değiştirirken kullanın: Cep telefonlarında mönü içinde yer alan ’Araçlar’ bölümünde ’Senkronizasyon’ (eşleştirme) yazan uygulamayı etkin hale getirin. Ancak bu uygulamayı çalıştırmak için öncelikle Bluetooth uygulamasını etkinleştirmek gerekiyor. Ancak, bazen aynı markaların farklı modelleri bile birbiriyle senkronize edilemiyor. İşlem ancak bilgisayar üzerinden yapılabiliyor.

http://www.veteknoloji.com/haberdetay.php?id=3702

Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.