Diş hekimliğinin en önemli amacı ağız sağlığını korumaktır. Bunun için diş ve diş etlerinde meydana gelen problemlerin çözülerek dişlerin mümkünse ömür boyu ağızda kalmasına çalışılmaktadır. Ancak her şeye rağmen çeşitli nedenlerle dişlerin çekilmesi bazen gerekebilmektedir. Son yirmi otuz yıla kadar kaybedilmiş dişlerin yerini doldurabilmek için tek alternatif ’köprü’ dediğimiz tedavilerdi. Daha fazla diş kayıplarında ise takıp çıkarılabilen protezler kullanılıyordu.
Köprülerin yapılabilmesi için kayıp dişe komşu dişlerin küçültülmesi gerektiği için bazı dezavantajlara sahiptir. Hareketli protezler ise sabit dişlere göre çok konforlu olmayabilirler. Bu anlamda, kaybedilmiş dişlerin yerini doldurmak için implant iyi bir tedavi alternatifi olarak ortaya çıkmıştır.
İmplantlar, insan vücuduyla biyo-uyumluluğu kanıtlanmış, titanyumdan yapılmış vidalardır. Vücut tarafından reddedilmez ve alerjiye neden olmazlar. Bu vidalar, kayıp diş bölgelerine, yapay kök vazifesi görmek üzere yerleştirilir. İmplant operasyonu lokal anesteziyle yapılan basit bir işlemdir ve bu operasyon sırasında hiçbir ağrı hissedilmez. Operasyon sonrası oluşabilecek hafif ağrıların dindirilmesi için basit ağrı kesiciler yeterli olur. İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra, kemiğin implantları sıkıca sarması için üç ay civarı beklenir (bazı özel implantlarda bu süre daha kısa olabilir). Üç ay sonra implantların üzerine üst parçaları takılarak normal protezlerde olduğu gibi ölçü alınır ve birkaç provadan sonra dişler takılır.
İmplantlar, tek diş kayıplarında, birden fazla diş kayıplarında veya tamamen dişsiz ağızlarda kullanılabilir. Çok sayıdaki diş kayıplarında her bir diş için bir implant koymak gerekli değildir. Hekimin planlayacağı şekilde aralıklı olarak yerleştirilen implantlar üzerine köprü yapılabilir. Tamamen dişsiz ağızlarda çene kemiğinin kalınlığına bağlı olarak, sabit protezler veya tutuculuğu implantla arttırılmış hareketli protezler yapılabilir. Diş hekimleri, röntgen ve diğer tetkikleri değerlendirerek hastaya en uygun tedaviyi önerir.
İmplantların avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Köprü yaparken kaybedilmiş dişe komşu olan dişleri küçültmek gerekirken implantta diğer dişlere zarar verilmez.
- Dişsiz ağızlarda bile hareketli protez (damak) yerine sabit protezler yapılma imkanı kazanılabilir.
- Hastanın çenesi implantlarla sabit protez yapmaya uygun değilse daha az sayıda implantla hareketli protezlerin daha tutucu olmasını ve daha rahat kullanılmasını sağlar.
İmplant
Özlenen Rehber Dergisi 153. Sayı
Henüz hiç kimse yorum yazmadı.