Fıkıh Rehberi
Sorular & Cevaplar
İlahiyatçı, İslam Hukuku mezunu hocalarımız tarafından Kur'an ve Sünnet ışığında sorularınız cevap buluyor
Soru Detayı
Cevaplandı
Soru:

Cuma namazı kaç rekattır?

Cemaatle kılınan cuma namazının farzından sonraki 10 rekatlık kısım ne namazıdır? öğle namazı olarak mı oluyor? farzdan önceki namaza ne diye niyet etmemiz gerekiyor? cuma namazının bütün rekatlarını teker teker yazabilir misiniz? nasıl niyet etmemiz gerekiyor? bir de bazı kimseler cuma namazının farzını kılınca gidiyor. Bu neden oluyor, açıklaması nedir?

Soru Tarihi : 19.03.2009 Soran: selman KORKUT / Çanakkale
Kategoriler: Cuma Namazı Namaz

Cevap:
Cuma Namazının Kılınış Sırası
1. Cuma namazının 4 rekatlık ilk sünneti ki, kılınış şekli öğle namazının ilk sünnetiyle aynıdır. Niyet ederken 'Cuma namazının ilk sünnetini kılmaya...' diye niyet edilir.
2. İmam hutbe okur.
3. Cumanın 2 rekat farzı (imamla birlikte cemaat halinde eda edilir.) Niyet ederken (Cuma namazının farzını kılmaya; uydum hazır olan imama) denilir.
4. Cuma namazının 4 rekatlık son sünneti ki, kılınış şekli yine öğle namazının ilk sünnetiyle aynıdır. Niyet ederken ; (Cuma namazının son sünnetini kılmaya ) diye niyet edilir.
5. 4 rekatlık Zuhr-i ahir (son öğle) namazı. Bunun da kılınış şekli yine öğle namazının ilk sünnetinin kılınışı gibidir. Yalnızca niyet ederken ; Zuhr-i ahiri kılmaya; diye niyet edilir.
6. 2 rekatlık son sünnet ki, kılınış şekli öğle namazının son sünneti gibidir. Niyet ederken 'Vaktin son sünnetini kılmaya; diye niyet edilir.

Sadece Cuma namazının farzını kılıp camiden çıkmak, kişilerin niyetiyle alakalıdır. Çıkan kişi ya yalnızca Cuma namazı için gelmiştir ki, beş vakit namazı kılmıyordur. Ya da beş vakit namazı kıldığı halde abdest sıkışması, hastalık vs. gibi özürler sebebiyle çıkıyordur. İkinci sebepten dolayı dışarı çıkan kişi sünnetleri ve zuhr-i ahiri daha sonra da kılabilir. Bunları camide kılması evladır, ama özürden dolayı camide kılamamışsa ikindi ezanına kadar evde veya başka bir yerde de kılabilir.

Sadece Cuma namazlarını kılıp beş vakit namazı terk eden ise günahkardır. Kılmadığı beş vakit namazdan dolayı azaba duçar olur. Bununla birlikte kıldığı Cuma namazlarının mükafatını alır. (Daha geniş bilgi için el-İhtiyar, Kuduri, Nur'ul-izah gibi fıkıh kitaplarına veya İslam ilmihallerine bakılabilir.)