Özlenen Rehber Dergisi

75.Sayı

Ntldr Dosyası Eksik Uyarısı ve Çözüm Yolları '

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 75. Sayı
Sevgili okurlarımız;
Bu sayımızda hemen hemen her bilgisayar kullanıcısının başına gelen bir sorundan bahsetmek ve kolay bir çözüm yolu sunmak istiyorum.
NTLDR isminde bir sistem dosyası vardır. Bu dosya, kazara silinirse Windows açılamayacağı için çok önemlidir. Bu durumda bilgisayara format atıldığında sorun çözülür. Fakat biz format atmadan 5 dakika gibi kısa bir sürede bu problemi nasıl çözebileceğimizi sizlere sunacağız.

NTLDR dosyası eksik olduğunda yapılacak işlemler nelerdir?
Bu işlem nasıl mı olacak? İlk önce BIOS’a girmemiz gerekiyor. BIOS’a girmek için bilgisayar açılırken gelen ilk ekranda bir tuşa basmanız gerekir. Bu tuş anakarttan anakarta değişebilir, ama çoğunlukla del, f1 ya da f2 tuşlarından biridir.
BIOS’ta ilk önyükleme aygıtı (First Boot Device) olarak CD-ROM’u ayarlamış olmalıyız, öyle değilse CD-ROM olarak ayarlıyoruz. Bazı BIOS’larda bu seçenek yoktur, onun yerine ’Boot Order’ (önyükleme sıralaması) olarak isimlendirilen bir liste bulunur. Eğer BIOS’unuz bu şekildeyse, listenin başına CD-ROM’u koyun. İkinci önyükleme aygıtı (Second Boot) olarak ise hard disk seçin. Değişiklikleri kaydederek BIOS’tan çıkmak için ’Save and Exit’ seçeneğini seçmeliyiz. Birçok BIOS’ta F10’a basarak da aynı komutu verebilirsiniz. Bilgisayar yeniden başlatılacaktır. Bu arada Windows CD’sini CD-ROM’a koyun ki, bilgisayar yeniden başladığında CD’den önyükleme yapabilsin.
Windows CD’si CD sürücüde ise sistem, CD’den önyüklemeye başlayacaktır. (Bir tuşa basmanız istenirse her hangi bir tuşa basın.) Karşınıza gelen ilk mavi ekranda Repair seçeneğini seçin. Önünüze ’C:Windows>? ifadesiyle başlayan bir komut satırı gelecektir. Varsa şifre sorulduğunda yönetici şifrenizi girin. Bu noktadan sonra aşağıdaki işlem sırasını takip edin:
1- ’copy E:i386tldr C:? yazıp enter’a basın. Buradaki ’E:? CD-ROM’un sürücü harfi, ’C:? ise sistem diskimizdir. Siz ’E:? yerine kendi CD-ROM sürücünüzün harfini yazmalısınız.
2- ’copy E:i386tdetect.com c:? yazıp enter’a basın.
Dosyanın üzerine yazılmasını isteyip istemediğiniz sorulursa e tuşuna basarak onaylayın.
3- ’exit? yazarak çıkış komutu verin. Böylece artık Windows’a girebileceksiniz.
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.