Özlenen Rehber Dergisi

112.Sayı

Ftp Nedir, Ftp Adresine Nasıl Dosya Gönderilir ve Alınır

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 112. Sayı
Sevgili Özlenen Rehber Dergisi okuyucularımız,
Bu sayımızda " ftp nedir, ftp adresine nasıl dosya gönderilir ve alınır". Kısaca bu konudan bahsetmeye çalışacağım. Siz kıymetli okurlarımıza faydalı olmayı temenni ediyorum.

FTP nedir. File Transfer Protokolünün kısaltılmışıdır. FTP bu protokol sayesinde sunucu (Server) özelliği taşıyan bilgisayarlara dosya gönderebilir veya sunucuda bulunan dosyaları kendi bilgisayarınıza alabilirsiniz. FTP ile bir sunucuya bağlanmak için, bu sunucuda FTP hesabınızın olması gereklidir. Bir sunucuda FTP hesabınız olduğunda, gerekli kullanıcı adı ve şifresi ile bu sunucuya bağlanabilir ve size ayrılan tahsis edilen hard disk alanının limitleri dahilinde kullanabilirsiniz. Bu limit, GB cinsinden hard disk üzerinde size ayrılan yerdir ve kota olarak adlandırılır. Kota, hard disk üzerinde bulunan ve kullanıcı adınıza ait bütün dosyaların toplam büyüklüğüdür.
FTP Programları Nelerdir: Çok çeşitli FTP programları vardır. Bunlardan CuteFTP , SmartFTP ve ftp.exe en çok kullanılan ftp programlarıdır. Kullanımı en basit olanı ise ftp.exe dir.
Bu yazımızda kurulumu ve kullanımı kolay olan program üzerinden işlemleri nasıl yapacağız onları şekillerle anlatmaya çalışacağım. Bazı web sayfası programları (dreamweaver, frontpage, homesite vb.) da kendi içlerinde FTP protokolünü kullanan bölümleri vardır. Bu programlar kullanıldığında ayrıca bir FTP programı kullanmaya gerek olmadan, gerekli ayarlar yapılarak sunucuya FTP protokolünü ile bağlanabilir ve dosya gönderme-alma işlemlerinizi yapabilirsiniz. Fakat sadece dosya gönderme-alma işlemleri ve dosya yönetiminde extra özellikler sunmak için yazılan FTP programları, diğer FTP protokolünü kullanan programlara göre daha hızlıdır.
FTP protokolü ile sunucuya bağlanmak için bilinmesi gereken mutlaka bilgiler şunlardır;
Sunucu adresi (host address) : ftp.siteadi.com
Kullanıcı adı (username) : kullaniciadi (kurulumda belirlediğiniz ftp kullanıcı adı)
Şifre (password) : sifre (kurulumda belirlediğiniz ftp şifresi)
Bu bilgiler ışığında peki bu program nasıl kullanılır. Resimler yardımıyla onu anlatalım şimdi.


Şekil 1: Resimde görülen ftp.exe programını çift tıklayarak çalıştırın.



Şekil 2: Öncelikle ftp.exe programını çalıştırınca, ftp adresi, kullanıcı adı ve şifresini resimde görüldüğü üzere yukarıdaki bilgileri girerek üst en solda servere bağlanın butonunu tıklayın. Şekil 2 de görüldüğü gibi serverin size ayrılan bölümüne girin.



Şekil 3: Buradaki durum şu şekildedir. Sol bölüm kullandığınız bilgisayarın içerisidir. Şekilde ki kısmı ise bilgisayarınızın masaüstüdür. Sizin ftp ye göndereceğiniz dosyanın bulunduğu yer olması lazımdır. Burası belgelerim de olabilir. Aşağıdaki resimde ftp adındaki bir klasörün sağ tarafa servere transferini yapacağız. Server bölümünde şeklimizin sağ tarafında transfer edeceğimiz dosya için mouse sağ tıklayıp yeni klasör seçeneğinden bir klasör açacağız.



Şekil 4: Burada ise, transfer edeceğimiz ftp dosyasını sağ tarafa server bölümüne açtığımız 111 adındaki klasörün içine tutup mousu bırakmadan sürüklüyoruz, dosyalarımız transfere başlayacaktır sağ alt bölgede transfer edilen dosya bölümünü arada bir gösterir. Bittiği zaman ise tüm dosyaları sağ bölümde aşağıdaki Şekil 5 de görebilirsiniz.




Bir sonraki sayımızda kaldığımızdan yerden devam etmek suretiyle esen kalınız.
Yazımızı görüntülü olarak görebilmek için ;
www.erolsen.org/rehber112.pdf
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

56 kişi yorum yazdı.