Özlenen Rehber Dergisi

63.Sayı

Deneme...

Abdullah Eken Özlenen Rehber Dergisi 63. Sayı
GENÇLERE NASİHAT

“Hakikaten onlar, Rablerine inanmış gençlerdi. Biz de onların hidayetlerini artırdık. Onların kalplerini metin kıldık.” (Kehf s. 18/13–14)

Gençlik, Allah’a şükrü gerektiren ve Allah (c.c.) tarafından insana bahşedilen çok önemli bir nimettir. Bu nimetin nasıl ve ne uğurda harcandığı konusunda herkesin sorguya çekileceğinde şüphe yoktur.

Rasûlullah (s.a.v.): “Gençlerinizin en hayırlıları; ihtiyarlar gibi ölümü düşünen, gençlik heveslerine yenik düşmeyen ve gaflette boğulmayanlardır. İhtiyarlarınızın en kötüleri de; gaflet ve isteklerine uyma hususunda gençlere benzeyenlerdir.” (İmam Suyuti, Camiu’s-sağir) Bu hadis-i şerifte de anlatıldığı gibi genç yaşta iken nefsin isteklerine ve emirlerine elimizden geldiğince müdahale etmeliyiz.

Tâbiinden Hasan Basrî gençlere şu tembihi çok yapardı:
“Gençler! Yönünüzü ahirete çevirin. Ahireti çokça isteyin. Biz ahireti isteyenin ahiretle beraber dünyayı elde ettiğini çok gördük. Ama dünyayı isteyenin dünyayla beraber ahireti elde ettiğini görmedik.” (İmam Beyhaki, Kitabü’z-zühd) Hz. Ali Efendimiz de: “Dünyanın değil ahiretin çocukları olunuz. Dünyada amel var, hesap yok. Ahirette hesap var, amel yok.” (Nehcü’l-belağa)
Akıllı olan genç ömrünün vakitlerini zayi etmeyip, her anı Allah’a ve Rasûlüne itaat etme çabasında olmalı. Nefsinin isteklerinden uzak kalmalı ve dünyanın geçici heveslerine kapılmamalıdır.

Zira Efendimiz (s.a.v): “Muhakkak ki Allah, gençliğini Allah’a itaat yolunda harcayan genci sever.” (Kenzü’l-ummal)

Zinnun-i Mısri (k.s.): “Hayat, salih insanlarla arkadaşlıkla tatlılaşır. Hayır, salih bir arkadaşta toplanmıştır. Unuttuğunda hatırlatır. Hatırladığında, sana yardımcı olur.” (İmam Gazali, İhya) Öyle ise arkadaşımızı seçerken dikkatli olmalı, onun hal ve hareketleri Allah’ı hatırlatmalıdır. Her yanlışta uyarmalı, birbirimize hakkı anlatmalıyız.

Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.); “Kul şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe kıyamet gününde ayakları olduğu yerden kımıldamaz.

1. Ömrünü nerede tükettiğinden

2. Gençliğini nerede harcadığından

3. İlmiyle ne amel ettiğinden

4. Malını nereden kazanıp, nereye harcadığından

5. Bedenini nerede yıprattığından. (Tirmizi)
Hak dostlarından Fudayl b. İyaz (k.s.); Bir nasihatinde şöyle buyurdu: “Pişman olmadan düşünün! Amel işlemeye bakın. Dünyaya aldanmayın. Çünkü sağlam olan bozulup dağılır, her yeni olan eskir, nimetler tükenir, gençlik de ihtiyarlığa döner.” (İmam Beyhaki, Kitabü’z-zühd)

Gençlik milletin geleceği ve güç kaynağıdır. Bunun için toplum, kendi geleceğini garanti altına almak, milli ve manevi değerlerini yükseltip geliştirmek maksadıyla bilgili, görgülü, çalışkan ve üreten nesiller yetiştirmeye önem vermelidir. Gençliğin kıymetini bilmeden ömrünü tüketen bir insan pek çok problem ve sıkıntıyla karşılaşır. Bu sıkıntılar hem kendine hem de topluma zarar verir.

Zinnûn-i Mısri (k.s.): “Amelde ihlâslı olanlar için, Ne mutlu! Ne mutlu! Beş şeyde ihlâslı olana; İlmi ve ameli, Sevgisi ve gazabı, Alması ve geri vermesi, Konuşması ve susması, Sözü ve eylemi ihlâs olana.” (İbn-i Arabi, Fütuhât)

Hz. Mevlana (k.s.), Mesnevi’de gençlere şu tavsiyelerde bulunur: “Ne mutlu o kişiye ki, gençlik çağını ganimet bilir de borcunu öder (dini ve insani vazifelerini) yerine getirir. Bedeni sapasağlamken, yüreğinde de vücudunda da güç ve kuvvet varken bu işi başarır. Çünkü gençlik çağı, yemyeşil, taze bir bahçeye benzer; Bol bol meyveler verir. Gönül gıdası ye! Gönüle gelen ilahi duygularla beslen ki daima genç kalasın. İlahi tecellilerle çehren nurlansın, erguvan çiçeği gibi olsun.”

İmam Rabbani (k.s.) ise Mektûbat isimli eserinde gençlere şöyle seslenir: “Gençlik mevsimini ganimet bilip, onda da başarılı olmalı, oyuna ve oyuncağa sarf etmemeli, onu cevizle muzla değişmemeli. Anlatılanın aksi yapıldığı takdirde, sonu nedamet ve esef olur. Elde hâsıl olan bir şey olmaz.”

Ne mutlu gençlikteki meşguliyeti Allah’a ve Rasûlüne itaat olana, ilim ve amel olana. Yazımızı, Hz. Ali Efendimizin sözü ile bitirelim. “Mutlu olan başkalarıyla öğüt alandır; mutsuz olan ise arzusuyla aldatılandır.”( Nehcü’l belağa)
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

  • elvin residzade

    bizi bilgilendirdiyiniz icin Allah(c.c.) emeyi gecen her kesden razi olsun

  • semra selçuk

    cok güzel bir yazi ALLAH razi olsun elinize saglık

2 kişi yorum yazdı.