Özlenen Rehber Dergisi

90.Sayı

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) Dilinden Dualar

Seyfullah KILINÇ Özlenen Rehber Dergisi 90. Sayı

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ مُنكَرَاتِ الْأَخْلاَقِ وَالْأَعْمَالِ وَالْأَهْوَاءِ وَالْأَدْوَاءِ

Ziyad b. İlâka’nın amcasından (r.a) rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederlerdi: ’Allah’ım ahlâkların, amellerin, hevaların ve hastalıkların çirkinlerinden (münkerlerinden) sana sığınırım.’(Kenzu’l Ummâl, Dua Babları)
Münker: Şeriatın yanında güzel olduğu sabit olmamış veya şeriatın yanında çirkinliği sabit olmuş şeylerdir. Kin, haset, cimrilik, korkaklık vb.
Ahlâk: Ahlâktan murad, batınî amellerdir.
Amel: Amelden murad, zahirî fiillerdir. Burada kastedilen büyük günahlardır, adam öldürme, zina, içki içme, hırsızlık v.b.
Heva: Mezmum olana iştiha duymak ve bu şehvetlere dalmaktır. Nefsin hevası; Nefsin, lezzet aldığı, hoşuna giden ve kendisine güzel gelen şeylere meyletmesidir. Nefsin hevası kişiyi itaatten meşgul eder ve kişiyi mağrurlanmaya, nankörlüğe ve gerçek olmayana iter.
Hastalık: Cüzzam, alaca, verem, kanser, şeker, organ yetmezliği, iç kanamalar, tümörler v.b. bunların hepsi zamanın musibetlerinden olup, ’Allah’ım zamanın musibeti ve şerri olan hastalıklardan sana sığınırım’ buyrulmuştur.
Bu Ahlâk ve amellerde masum olanlardan başkası selamette olmayacaktır. Rasûlullah (s.a.v) masum olduğu halde sığınması, ümmetine öğretmek içindir. Bu hususların çok söz konusu edilmesi, bunların insanlar arsında çirkin şeyler olarak bilinmesini sağlamak içindir.
Not: Hadis-i şerifin şerhi, ’Tuhfetü’l-Ahvezî’ ve ’Feyzu’l-Kadîr’in Arapçasından tercüme edilerek iktibas yapılmıştır.
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.